Україна, Росія і Казахстан можуть створити зерновий картель

П'ятниця, 21 січня 2011, 18:41

РФ, України і Казахстан можуть повернутися до ідеї створення зернового пулу для того, щоб здешевити доставку зерна країнам-покупцям.

Вперше ця ідея прозвучала на Всесвітньому зерновому форумі в Санкт-Петербурзі в червні 2009 року. Однак після цього ніяких реальних дій зроблено не було.

До цієї ідеї повернувся глава Мінагрополітики України Микола Присяжнюк у відповідь на виступ заступника міністра сільського господарства Казахстану Сакташа Хасенова на форумі "Розвиток сільського господарства та харчової промисловості у Східній Європі та Центральній Азії" у Берліні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Хасенов поскаржився на те, що Казахстан, будучи одним з великих постачальників зерна, насамперед пшениці, "відчуває залежність від Росії та Україні, так як змушений використовувати порти цих країн для відправки зерна".

Реклама:

Через це експортери були вимушені розширити географію експорту і розгорнути поставки в іншому напрямку, зокрема, у Південно-Східну Азію та Іран.

Для цього в даний час будується залізниця через Узбекистан, на кордоні з Китаєм зводиться великий зерновий термінал для виходу в країни Південно-Східної Азії, реалізуються інші проекти.

За його словами, великий інтерес до казахстанського зерна є, зокрема, в Китаї, Республіці Корея.

На це Присяжнюк заявив: "Яка залежність, якщо логістика найбільш вигідна через Росію й Україну?"

"У зв'язку з цим напрошується запитання: чи не доцільно трьом країнам - Росії, Україні і Казахстану - для здешевлення логістики створити зерновий пул, - заявив він. - Ми тоді зможемо всередині країн робити заміщення і мати дешеву логістику для того, щоб дати дешеве зерно країнам-покупцям. Треба все прораховувати ".

"Необхідно зробити максимум для того, щоб оптимізувати шляхи доставки зерна споживачам, щоб воно в оптимальні терміни доходило до них", - сказав він.

Присяжнюк підкреслив, що Україна, яка є членом СОТ, хоче інтегруватися в зерновий ринок на тих же економічних принципах, на яких працює весь світ.

Директор департаменту стійкого розвитку Європи і Центральної Азії Світового банку Пітер Томсон визнав, що логістичні проблеми є одними з найскладніших на продовольчому ринку.

У той же час він підкреслив, що Росія, Казахстан і Україна мають великий потенціал для збільшення виробництва продукції, в тому числі і за рахунок площ, які в даний час не використовуються.

Пославшись на оцінки міжнародних експертів, він повідомив, що в найближчі 40 років виробництво продуктів харчування необхідно збільшити на 70% для того, щоб задовольнити зростаючий на нього попит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!