"Газпром" компенсував Україні принцип "бери або плати"?

Неділя, 5 грудня 2010, 10:51

Гарантії щодо обсягів транзиту російського газу через Україну є позитивним результатом для обох країн.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський у коментарі агентству "УНІАН".

"Повідомлення міністра палива і енергетики Юрія Бойка про гарантування російською стороною транзиту через українську ГТС щорічно по 112 млрд. кубометрів газу протягом п'яти років, безумовно, є позитивним. Від цього виграє і Україна, і Росія", - зазначив він.

Разом з тим експерт вважає, що кращим результатом було б, якби сторони домовилися про те, щоб транзит здійснювався за принципом "качай або плати".

Реклама:

"Це хоча б частково компенсувало принцип "бери або плати", який все ще зберігається для України в контракті купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 року", - підкреслив Соколовський.

Він зазначив, що упродовж п'яти років прогнозується зростання обсягів споживання газу в посткризових країнах Центральної і Західної Європи.

І навіть з урахуванням "Північного потоку" запит на українські транзитні потужності має зростати, упевнений експерт.

"З іншого боку, наявність зустрічних гарантій щодо транзиту з українського боку дасть можливість росіянам спокійніше конкурувати на європейському ринку. А для України це додатковий аргумент для модернізації ГТС відповідно до Спільної заяви від 23 березня 2009 року, підписаної в Брюсселі", - переконаний Соколовський.

Як повідомлялося, 3 грудня Бойко заявив, що "Нафтогаз України" отримав часткові гарантії від ВАТ "Газпром" щодо транзиту природного газу територією України в обсязі не менше 112 млрд. кубометрів на рік упродовж 5 років.

"Був підписаний документ, згідно з яким ми отримали нехай і не 100% (гарантію), але упевненішу позицію щодо транзиту газу на наступні п`ять років", - сказав він.

При цьому Бойко зазначив, що "Газпром" надав "Нафтогазу України" аванс у розмірі 1,5 млрд. доларів за послуги транзиту.

Раніше Бойко неодноразово відзначав, що питання завантаження української ГТС є надзвичайно важливим для енергетичної безпеки України і що Україна хоче отримати гарантії від ВАТ "Газпром" на завантаженість своєї газотранспортної системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!