Чехія вводить жорсткіші правила працевлаштування іноземців

Вівторок, 28 грудня 2010, 11:06

Президент Чехії Вацлав Клаус підписав поправки до закону про іноземців, які роблять більш жорсткими правила їх працевлаштування.

Про це розповів тимчасовий повірений у справах Чеської Республіки в Україні Вітєзслав Півонька в інтерв'ю газеті "Факти і коментарі", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, поправки до закону мають набути чинності з 1 січня 2011 року.

"Цими поправками впроваджується інститут "синьої карти", яка дозволяє працівникові високої кваліфікації довгострокове перебування в Чехії. Одночасно передбачені заходи, які повинні запобігти подачі заяв на довгострокове перебування із метою короткочасної легалізації", - пояснив дипломат суть правок до закону.

Реклама:

Крім того, за його словами, згідно з новими нормами, роботодавці повинні будуть оплачувати витрати, пов'язані із видворенням іноземця з країни, якщо він після закінчення трудового договору не покинув Чехію.

"Із січня цими питаннями займатиметься не поліція у справах іноземців, а міністерство внутрішніх справ Чеської Республіки", - підкреслив Півонька.

Він також заявив, що "посередники", які працюють під консульством, не мають до дипустанов Чехії жодного стосунку.

"Я уже багато разів говорив і хочу ще раз повторити: якщо я дізнаюся, що тут, у посольстві, або в нашому Генкосульстві хтось співпрацює із посередником, то викрита у такій співпраці людина отримає рівно одну годину на те, щоб зібрати речі і відправитися додому", - заявив Півонька.

За його словами, у Чехії за офіційними даними працюють більше 126,5 тис українців, і ще десятки тисяч перебувають нелегально.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: