Ринок не знає, що робити з валютною виручкою

Середа, 22 грудня 2010, 09:21

Юристи розходяться у трактуванні постанови Національного банку про відмову від обов'язкового продажу валютної виручки і чекають роз'яснень центрального банку.

"На практиці це означає, що з 24 грудня 2010 року, постанова НБУ № 349 від 4 вересня 1998 року відновлюється в силі, і поновлюється обов'язковий продаж резидентами 50% валютних надходжень", - сказала агентству "Інтерфакс-Україна" партнер адвокатської компанії Arzinger Ганна Погребна .

"Якщо б у постанові був термін "скасувати", то можна було б говорити про відновлення обов'язкового продажу валютної виручки. Але в ньому використовується термін "втратив силу". Це дозволяє вважати, що обов'язковий продаж не відновлюється", - висловив думку юрист одного з найбільших банків з іноземним капіталом.

"Ми все ще до кінця не розібралися - радимося з юристами. Що говорити клієнтам, поки не визначили. Чекаємо роз'яснень від Нацбанку", - прокоментували ситуацію ще в одному великому банку з іноземним капіталом.

Як повідомлялося, постановою НБУ № 457, серед іншого, передбачається, що постанова правління НБУ від 31 березня 2005 року № 101 втратила чинність.

Постановою НБУ № 101 скасовувалася постанова Нацбанку № 349 від 4 вересня 1998 року, яким передбачався обов'язковий продаж валютних надходжень на рівні 50% (з деякими винятками).

У прес-службі НБУ поки що утримуються від коментарів щодо цього рішення.

Як повідомлялося, напередодні голова НБУ Володимир Стельмах подав заяву про звільнення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!