Думка експерта: Можна було обійтися і без квотування експорту

Вівторок, 19 жовтня 2010, 11:10

Україна ввела до 31 грудня 2010 року квоти на експорт 2,7 мільйона тонн зерна.

На думку аналітика інвестиційної компанії BG Capital Дмитра Ушенка, квотування експорту зернових не є критично необхідним заходом.

"На відміну від ситуації в Росії, очікуване зниження урожаю в Україну не несе загрози національній продовольчій безпеці", - упевнений аналітик..

Він відзначає, що в 2010 році урожай зернових в країні складе близько 40 мільйонів тонн, що в півтора рази більше річного внутрішнього споживання в 26 мільйонів тонн.

Реклама:

При цьому Ушенко наводить кілька причин, які спровокували впровадження квот до кінця року.

Одним з таких мотивів, вважає експерт, є поповнення держрезерву. Так, для поповнення держрезерву потрібно додатково закупити 1,5-2 мільйони тонн зернових, а на даний момент закуплено близько 1,7 мільйона.

Серед інших причин Ушенко також називає популістські цілі. "Напередодні місцевих виборів стримування цін на такий соціально важливий товар як хліб є важливим чинником для рейтингу", - говорить він.

До того ж, за рахунок квот, уряд зміг "охолодити" активність зернотрейдерів. Адже, за перший квартал з України було експортовано близько 3,5 мільйона тонн при загальнорічному прогнозі на рівні 13,0-13,5 мільйона тонн.

"Квоти на експорт 2,7 мільйона тонн зерна до 31 грудня 2010 року є достатніми, оскільки додатковий попит на внутрішньому ринку також буде з боку Аграрного фонду, що дозволить фермерам реалізувати продукцію", - підкреслює аналітик.

Втім, наголошує Ушенко, продавати зерно фермерські господарства вже будуть змушені за меншими цінами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!