У Лукашенка підтвердили бажання транспортувати нафту Україною

Четвер, 30 вересня 2010, 14:47

Білорусь підтверджує свої довгострокові плани транспортувати нафту через Україну.

Про це повідомив прем'єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський під час зустрічі з першим віце-прем'єром України Андрієм Клюєвим у Мінську, передає "Інтерфакс".

"Важливо, що ми спільно вирішуємо енергетичні питання. Ми оперативно вирішили питання з постачання нафти через територію України до Білорусі", - нагадав Сидорський.

"Ми підтверджуємо, що ці поставки довготривалі, вони будуть носити серйозний характер", - сказав він.

Реклама:

"Ми вийшли з нашим нафтохімічним і енергетичним секторами за межі країни", - підкреслив прем'єр-міністр.

Він зауважив, що Білорусь має намір продовжувати експлуатацію нафтових свердловин у Венесуелі, які передані республіці в довгострокове користування.

Голова білоруського уряду додав, що республіка також працює з іншими країнами в частині диверсифікації поставок нафти для потреб білоруської економіки.

"В даний час білоруський уряд активно працює в країнах африканського континенту, Азії, і ми звідти почнемо постачання нафти на територію нашої країни, з тим, щоб максимально забезпечити завантаження наших нафтопереробних заводів", - продовжив Сидорський.

Він підкреслив, що Білорусія розглядає Україну як одного з надійних партнерів у питанні забезпечення білоруської економіки нафтою.

Перший віце-прем'єр-міністр України також повідомив, що Україна буде здійснювати поставки електроенергії до Білорусі.

"Довгостроковий контракт у нас підписаний, єдине, ми перейдемо з жорсткою ціни на формулу: так буде простіше регулювати наші відносини", - зазначив Клюєв.

Він додав, що Білорусь і Україна мають намір "довести до логічного кінця створення спільного підприємства з реалізації нафтопродуктів на території України".

Клюєв підкреслив, що у двох країн є "серйозні перспективи" співпраці в інших галузях, зокрема, в транспорті і машинобудуванні.

Як повідомлялося, Кабмін затвердив міжурядову угоду з Білоруссю про співробітництво у сфері транспортування нафти, яким зафіксовано обсяг в транспортування нафти в 2011 році для білоруських НПЗ в обсязі 9 млн. тонн.

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв і перший заступник прем'єра Білорусі Володимир Семашко 12 липня 2010 підписали угоду між Кабінетом міністрів та урядом Білорусі про заходи щодо розвитку співробітництва з транспортування нафти територією України до Білорусі.

Контракт про постачання нафти в Білоруссю через Одеський морський торговий порт підписаний під час візиту президента Олександра Лукашенка до Венесуели в березні.

Згідно з домовленостями Лукашенка і президента Венесуели Уго Чавеса, Мінськ планує закупити в Каракаса 4 млн. тонн нафти в 2010 році і 10 млн. тонн - у 2011 році. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!