Ціни в Україні піднімає і світова інфляція - експерти

Субота, 25 вересня 2010, 10:23

На зростання інфляції в Україні впливають не тільки дії уряду, Національного банку, ситуація на споживчому ринку тощо, але і висхідна динаміка цін на світовому ринку.

Таку думку озвучив голова правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії", екс-міністр фінансів України Ігор Юшко 22 вересня під час засідання Фінансового прес-клубу "Інфляція і курс: чи можливі рецидиви дворічної давності?", пиш "Дзеркало тижня".

За словами банкіра, за останні 3-3,5 року унція золота подорожчала більш ніж у два з половиною рази - з 560 до 1260 доларів, що є індикатором глобальних інфляційних процесів, які відбуваються в усьому світі.

"Для країни з  експортоорієнтованою економікою бути незалежною від глобальної інфляції, яка відбувається у валютах, що знаходяться за межами контролю Національного банку, Кабінету міністрів, не можна", - зазначив Юшко.

Реклама:

За словами ж віце-президента Альфа-Банку, члена Ради НБУ Романа Шпека, нинішнє зростання інфляції в Україні спричинене насамперед підняттям тарифів на послуги ЖКГ, підвищенням акцизів на ряд товарів масового споживання.

Також, вважає Шпек, ріст інфляції пов`язаний з сезонним зростанням споживчих цін, дисбалансами в попиті і пропозиції різних груп товарів тощо.

На його думку, за підсумками 2010 року інфляція складе близько 12%.

"Поки що не було впевненості, як буде поводити себе нова влада, якою буде її економічна політика, чи буде співпраця з міжнародними фінансовими інститутами, рівень споживання був нижче, і населення економило",- сказав Шпек.

"Тому рівень споживання почав зростати. Я не бачу тут ніяких загрозливих тенденцій ... Звичайно, якщо відійти від задекларованої макроекономічної політики, все може статися",- підкреслив Шпек.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!