Банкіри вважають, що АМКУ повинен зайнятися НБУ

Середа, 15 вересня 2010, 10:08

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" вважає, що АМКУ повинен розслідувати введення НБУ обмежень на збільшення депозитних портфелів банками з регулятивним капіталом менше 120 млн. гривень.

Про це йдеться в повідомленні УКБС.

Асоціація відмічає, що зміст прийнятого НБУ обмеження суперечить законодавству про захист економічної конкуренції, що згідно ст.7 ЗУ "Про АМКУ" дає комітету повноваження внести пропозиції на адресу регулятора щодо зміни зазначеного нормативно-правового акту.

Крім того, НБУ є "особливим центральним органом державного управління", що дозволяє включити його до переліку органів влади по відношенню до яких Антимонопольним Комітетом України можуть вживатися відповідні заходи впливу.

Реклама:

За даними НБУ на 01.08.2010 р. 176 банківських установ мали ліцензію на здійснення операцій, а максимальна частка депозитного портфелю фізосіб, сконцентрована одним банком, не перевищує 17 % від загального обсягу.

Тому підставою для розгляду АМКУ ситуації є не отримання монопольного становища на ринку окремим суб‘єктом, а порушення конкуренції на фінансовому ринку з боку органу влади відповідно до ст.3 Закону України "Про Антимонопольний Комітет України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!