Негативне сальдо свідчить про ріст споживання - заступник Цушка

Субота, 14 серпня 2010, 11:35

Заступник міністра економіки Валерій П'ятницький вважає, що від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в першому півріччі свідчить про ріст внутрішнього споживання.

"Те, що у нас від'ємне сальдо, то це якраз означає, що ми споживаємо більше. Якщо ми більше споживаємо, значить, ми очевидно, краще живемо. І є відчуття перспективи", - сказав чиновник в інтрев`ю "Радіо свобода".

З його словами, якщо є об'єктивна статистика, що Україна імпортує більше з ЄС, і якщо  подивитися на цю структуру імпорту, якщо це машинобудівна продукція, обладнання, то це ж не для кінцевого споживання купується.

"Тобто, це ж не купується для того, щоб у себе в домашньому господарстві використовувати. Це значить з'явився певний оптимізм в нашого бізнесу", - сказав П'ятницький.

Реклама:

"Тобто вкладаються гроші в що? В модернізацію виробництва, можливо, у створення нових виробництв і так далі", - продовжив заступник міністра.

На його думку, ситуацію з торгівельним сальдо треба більш глибоко аналізувати для того, щоб зрозуміти, що в цьому немає нічого страшного.

"Тобто це не предмети кінцевого вжитку: не праски, не холодильники і тому подібне, а це все-таки виробничі потужності в нас створюються", - пояснив П'ятницький.

Нагадаємо, що у січні-червні від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 2,515 млрд. доларів.

Протягом 2009 року сальдо торгівлі товарами покращилося на 12 848,2 млн. доларів у порівнянні з 2008 роком .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!