НБУ вимагає звіту від банків щодо регулятивного капіталу

Четвер, 12 серпня 2010, 10:17

До кінця літа банки повинні повідомити Нацбанку, як вони мають намір наростити регулятивний капітал до 120 млн. гривень.

Зокрема, НБУ зажадав від банків, чий регулятивний капітал становить менше 120 млн. гривень, до 1 вересня надати плани щодо докапіталізації, пише видання "Комерсант-Україна".

Нагадаємо, згідно з постановою НБУ № 273, з 1 січня 2012 року на такому рівні повинен бути мінімальний капітал усіх кредитних установ.

До приведення капіталу у відповідність з цією нормою банкам заборонено нарощувати портфелі фізичних осіб на суму більше тієї, що була зафіксована на момент набрання чинності постанови.

Реклама:

Нацбанк не розкриває розмірів регулятивних капіталів банків, але в більшості випадків вони наближені до власних капіталів кредитних установ.

За даними НБУ, станом на 1 липня в Україні діяли 72 банки з власним капіталом менше 120 млн. гривень.

Банкіри залишилися незадоволені вимог НБУ.

"Проблема в тому, що ми не встигаємо виконувати рішення НБУ, - говорить голова правління банку "Національний кредит" Павло Пащенко .- Ми провели емісію, але після цього Нацбанк змінив правила гри та підвищив вимоги до капіталу".

За словами фінансистів, регулятор очікує від докапіталізації підвищення стійкості системи, але обмеження можуть призвести до зворотного ефекту.

Багато банкірів стверджують, що постараються збільшити капітал до кінця 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!