Інвестори вже не вважають Україну привабливою

Четвер, 24 червня 2010, 09:59

Світові рітейлери більше не вважають Україну привабливою для інвестування.

Опинившись у 2006 році на четвертому місці в списку найбільш привабливих регіонів за версією міжнародної консалтингової компанії AT Kearney, цього року країна не увійшла навіть до тридцятки, пише видання "Комерсант-Україна".

Звіт компанії "Індекс розвитку глобального рітейлу-2010" складається за даними опитування найбільших світових компаній з 2002 року. Він публікується раз на рік і містить список 30 найбільш привабливих країн для інвестицій у роздрібний бізнес.

У останній звіт, опублікований на початку минулого тижня, Україна вперше за останні сім років не увійшла.

Найкращим результатом України було четверте місце в списку AT Kearney 2006 року.

Реклама:

У 2007 році країна була на п'ятому місці, а в 2008-2009 роках через наслідки світової фінансово-економічної кризи відразу опустилася на 17 місце.

Невисоку привабливість України в останні роки експерти AT Kearney пояснювали поганою інфраструктурою, зайвої бюрократизацією, політичною нестабільністю і високою інфляцією.

У цьому році лідером рейтингу став Китай, який повернувся на цю позицію через вісім років.

Привабливими вважаються й інші країни БРІК. Виріс інтерес до Кувейту, Уругваю, Албанії та Македонії.

"Слабкі темпи зростання, сильна конкуренція і слабка лояльність споживачів у розвинених країнах призвели до того, що великі торговельні оператори звернули ще більшу увагу на глобальну експансію", - наводяться у звіті слова партнера AT Kearney Мірко Варшуна.

Східна Європа не втратила своєї привабливості для світового рітейла, проте єдиної стратегії для експансії в цьому регіоні немає.

Відсутність України в списку експерти пояснюють падінням купівельного попиту.

"Весь 2009 рік роздрібний ринок України показував падіння. Перший квартал цього року теж не приніс позитивних результатів", - говорить аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Тамара Левченко.

За даними Держкомстату, в 2009 році роздрібний товарообіг в Україні склав 229,9 млрд. грн., що на 20,6% менше, ніж 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: