Інфляція в єврозоні оновила півторарічний максимум

Середа, 16 червня 2010, 12:41

Споживчі ціни в єврозоні виросли в травні на 1,6% в річному вирахуванні, що є максимальним збільшенням з грудня 2008 року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на остаточні дані статистичного управління Європейського Союзу.

Попередні дані також припускали підвищення споживчих цін минулого місяця на 1,6%, таким же був і прогноз експертів, опитаних агентством.

Інфляція в єврозоні щодо квітня склала 0,1%, як і прогнозували аналітики. У той же час спочатку повідомлялося про збільшення на 0,5%.

Реклама:

Прискоренню темпів інфляції в регіоні сприяє, зокрема, зростання вартості імпорту, обумовлене ослабленням курсу євро щодо долара.

У той же час збільшення вартості енергоносіїв знижує купівельну спроможність європейських споживачів.

Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявив минулого тижня, що інфляція в єврозоні може прискорюватися і далі, навіть незважаючи на "скромні темпи" зростання економіки регіону.

Як повідомлялося, 10 червня ЄЦБ підвищив прогноз інфляції за підсумками 2011 до 1,6% з 1,5%, зростання ВВП єврозони, ймовірно, не перевищить 1%.

"В основному інфляцію на цій стадії підштовхують ціни на енергоносії. Ми може побачити прискорення її темпів до 1,7% у липні, але в цілому цінового тиску як такого практично немає", - вважає економіст SEB Клаус Шрюфер.

Підвищення цін без урахування енергоносіїв і продуктів харчування склало у травні 0,8%, як і повідомлялося раніше. Аналітики також не очікували перегляду цього показника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!