Банкіри віддають перевагу кредитам для бізнесу

П'ятниця, 28 травня 2010, 09:31

З початку 2010 року обсяги кредитування приватних компаній реального сектору економіки зросли на 22,1 млрд. гривень, тоді як заборгованість фізосіб перед банками навпаки - зменшилася.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на дані НБУ.

За даними Нацбанку, загальні обсяги виданих банками кредитів без урахування міжбанківського кредитування за перші чотири місяці 2010 року знизилися на 2,6% - до 704,5 млрд. гривень.

Серед основних двох груп позичальників - населення і підприємств - банкіри в січні-квітні віддавали перевагу останнім.

Реклама:

Так, за даними НБУ, за цей період обсяг кредитного портфеля приватних компаній нефінансового сектору зріс на 5,3% - до 441,7 млрд. гривень, у той час як портфель кредитів фізособам скоротився на 6,2% - до 226,4 млрд. гривень.

Банкіри пояснюють свій вибір на користь підприємств їх більш високою платоспроможністю.

Скорочення кредитного портфелю фізосіб банкіри пояснюють, з одного боку, невеликими обсягами видачі нових кредитів населенню, а з іншого - поліпшенням обслуговування боргів.

За перші чотири місяці 2010 року підтримку від банків активно отримували і центральні органи влади. У цьому сегменті зростання обсягів кредитування склав 20,2%.

Так, якщо на початку року портфель банківських інвестицій в сектор держуправління становив 4,5 млрд. гривень, то вже на початок травня він збільшився до 5,4 млрд. гривень.

"Це були цільові програми фінансування, під які випускалися облігації, і гроші йшли заздалегідь затвердженим шляхом", - пояснює член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

В аутсайдерах за підсумками січня-квітня виявилися держкомпанії нефінансового сектору. Їх заборгованість перед банками скоротилася на 60,7% - до 16,7 млрд. гривень.

Банкіри пояснюють це в першу чергу політичною нестабільністю.

"Банкам було незрозуміло, чи залишаться ті чи інші підприємства у сфері впливу тієї чи іншої політичної сили після президентських виборів", - стверджує Кравець.

Ще однією причиною зниження кредитування держпідприємств могло стати рішення Кабміну переводити їх на обслуговування в держбанки.

Щоправда, про саме рішення стало відомо тільки в середині квітня, тому навряд чи воно могло істотно вплинути на підсумкові показники кредитування держсектора за 4 місяці 2010 року, зазначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!