Екологи не хочуть, аби ЧФ РФ забруднював Крим

Субота, 1 травня 2010, 10:41

Згромадження нафтопродуктів навколо базування в Криму російського Чорноморського флоту у 180 разів перевищує гранично допустиму концентрацію, а кораблі і берегові частини щоденно скидаються в море тисячі тонн неочищених стоків.

Про це заявляють українські екологи, які підписали листа до керівників парламенту із проханням дати інформацію про можливі загрози екології Криму від Чорноморського флоту Росії.

У своєму зверненні керівники екологічних організацій зазначили неприпустимість нехтування екологічною складовою наслідків продовження перебування ЧФ Росії на території України.

Зокрема, за їхніми даними, ЧФ РФ є одним з найбільших забруднювачів навколишнього середовища на території Севастополя і Криму в цілому.

Реклама:

За їхніми словами, об'єкти ЧФ РФ негативно впливають на стан здоров'я населення регіону, існування екосистем та природних ландшафтів, здійснюючи небезпечні викиди шкідливих речовин в атмосферу і гідросферу, генеруючи потужне електромагнітне та іонізуюче випромінювання.

"Значну загрозу навколишньому середовищу несуть напівзатоплені і заіржавілі військові кораблі й підводні човни флоту. Севастопольські бухти майже знищені як середовище для існування риби та морських організмів", - йдеться в заяві.

Екологи також стурбовані поспіхом, із яким проект щодо перебування Чорноморського флоту Росії в Криму було внесено на ратифікацію до Верховної Ради.
 
"Згідно з Конституцією та Конвенцією про доступ до інформації, участь громадськості в процесі рішень і доступу до правосуддя з питань, щодо довкілля, ратифікованою Україною, громадяни мають право на доступ до екологічно важливої інформації та участь в ухваленні рішень стосовно довкілля", - кажуть вони.

"Просимо забезпечити таке наше право на ухвалення рішення про перебування ЧФ РФ на території України. Вимагаємо надати повну інформацію про шкоду для довкілля України, завдану ЧФ РФ за весь час перебування, а також інформацію про нові екологічні загрози в разі продовження терміну перебування ЧФ РФ", - йдеться в листі.

"Також вимагаємо зупинити процес ратифікації, провести широке громадське обговорення і вже за його підсумками приймати зважене й екологічно обґрунтоване рішення, яке в повній мірі має відповідати національним інтересам України", - заявляють екологи.

Лист підписали керівник Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко, Всеукраїнської екологічної громадської олрганізаціі Голубовська, організації "Мама-86" Онісімова, Української екологічної асоціації "Зелений світ" Самойленко, Всеукраїнської громадської організації "Чиста хвиля" Єрішева.

Серед підписантів також - керівник Національного екологічного центру України Сіренко, Українського ботанічного товариства Ситник, Української екологічної асоціації "Зелений світ" Коробко, організації "Екологія. Право. Людина" Кравченко, Національного молодіжного центру "Екологічні ініціативи" Коротких.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: