"Луганськтепловоз" таки куплять росіяни?

Середа, 21 квітня 2010, 20:21

У конкурсі з продажу "Луганськтепловоза" візьмуть участь лише компанії від російського "Трансмашхолдингу", як це було у 2007 році.

Про це з посиланням на прогнози фахівців повідомляє київське бюро "Радіо Свобода".

Цього разу, як повідомляється, умови для учасників дещо спростили, але, виявляється, ні українським, ні західним інвесторам луганське підприємство не цікаве.

Фонд держмайна, як відомо, виставив нещодавно на продаж 76% акцій ХК "Луганськтепловоз". Стартова ціна - 400 мільйонів гривень.

Це буде вже третя спроба приватизувати підприємство. Дві попередні, у 2001 та 2007 роках, закінчувалися лише скандалами та судами.

У 2001 році "Луганськтепловоза" хотів купити "Автокраз", але єдиного покупця відсторонили від участі у аукціоні.

Реклама:

У 2007 луганське підприємство придбали структури російського "Трансмашхолдингу".

Тоді пакет акції обійшовся у 292 з половиною мільйони гривень, але Верховний суд за позовом іншого претендента, "Дніпровагонмашу", підконтрольного групам "Приват" і ТАС, визнав конкурс незаконним.

Акції повернули у власність державі, доля підприємства залишилася невизначеною.

Зараз росіяни заявили про участь у новому конкурсі.

За матеріалом, голова правління "Луганськтепловоза" Віктор Бикадоров прямо каже, що сподівається на перемогу російських партнерів із "Трансмашхолдингу".

Рішення судів, які відібрали в росіян акції, каже він, були несправедливі і тільки зашкодили підприємству і державі загалом.

Аналітик інвестиційної групи "Сократ" Максим Штепа вважає, що російський інвестор - найоптимальніший варіант для луганського підприємства.

"Зважаючи, що ринок збуту для "Луганськтепловоза" -  в основному Росія, а "Трансмашхолдинг" - стратегічний партнер "Російської залізниці", то це практично єдиний власник, який зможе забезпечити підприємство ринком збуту для своєї продукції", - зазначив Штепа.

На думку експерта, участь у конкурсі інших претендентів малоймовірна.

За його словами, "Автокраз" не має на це грошей, а групи ТАС та "Приват" втратили до "Луганськтепловоза" інтерес. Про західних інвесторів взагалі не йдеться.

"Машинобудівним компаніям Siemens чи Alstom легше збудувати новий завод, ніж переорієнтувати "Луганськтепловоз" на свої ринки збуту", - переконаний Штепа.

Він вважає, що за таких умов державі навряд чи вдасться виручити за підприємство більше як 600 мільйонів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: