Російський газ подешевшає на третину?

Середа, 21 квітня 2010, 14:12

Ціна на російський газ для України може бути знижена на 30% від так званої формульної ціни.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на поінформоване джерело.

"Сьогодні президенти (України і Росії) оголосять про домовленість, що ціна на газ буде знижена на 30%", - відзначив співрозмовник агентства.

За його словами, не виключено, що така домовленість пов'язана з питанням продовження оренди бази Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму після 2017 року.

Реклама:

Планується, що Росія також зобов'язується вкладати інвестиції в розвиток інфраструктури Севастополя.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" у січні 2009 року підписали контракти на постачання і транзит російського природного газу до 2020 року, засновані на формульному підході з прив'язкою до ціни нафтопродуктів.

У результаті в першому кварталі 2010 року ціна імпортованого російського газу зросла до 305,68 долара за тисячу кубометрів у порівнянні з 208,12 долара за тисячу кубометрів в четвертому кварталі 2009 року.

У другому кварталі 2010 року ціна досягла орієнтовно 330 доларів за тисячу кубометрів, а в третьому у зв'язку з триваючим зростанням ціни на нафту може вирости до 350 доларів за тисячу кубометрів.

Новий президент і уряд України заявили про необхідність перегляду ціни поставок газу, щоб зберегти конкурентоспроможність української економіки.

Названа прем'єром Миколою Азаровим знижка в 4 млрд. доларів, запитувана у Росії, дозволяє припустити, що українська сторона пропонує знизити ціну приблизно до 220 доларів за тисячу кубометрів.

У той же час в російській пресі з посиланням на джерела називається більш висока ціна - близько 260 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!