Росія готова пристати на "газові" пропозиції Януковича

П'ятниця, 16 квітня 2010, 15:28

Уряди Росії і України схвалили домовленості, досягнуті між "Газпромом" і його українськими партнерами в газовій сфері, в тому числі за ціновими параметрами.

Про це повідомляє РІА "Новости" із посиланням на представника прес-служби уряду РФ.

За його словами, погоджені рішення грунтуються на пропозиціях, зроблених Росії президентом України Віктором Януковичем.

"Досягнуті домовленості щодо ціни повинні бути оформлені відповідною постановою уряду ... Голова уряду Володимир Путін дав вказівку підготувати проект постанови вже найближчим часом", - сказав представник прес-служби.

Реклама:

Він відзначив, що переговори між російською та українською сторонами щодо питання співпраці в газовій сфері проходили в п'ятницю.

"Результати переговорів доповіли голові уряду Російської Федерації", - відзначили в прес-службі уряду РФ.

У свою чергу "Газпром" повідомив, що в його центральному офісі в Москві відбулася робоча зустріч голови правління російського холдингу Олексія Міллера і міністра палива і енергетики України Юрія Бойко.

"Сторони обговорили актуальні питання, пов'язані з виконанням довгострокових контрактів на постачання російського газу і транзиту газу територією України", - повідомила прес-служба "Газпрому".

Як повідомлялося, на початку квітня Віктор Янукович доручив прем`єр-міністру Миколі Азарову разом із керівниками ПЕК підготувати пропозиції для Росії з приводу зниження ціни на газ для України.

Україна в першому кварталі 2010 року платила за російський газ 305 доларів за тисячу кубометрів, із другого кварталу ціна має зрости до 320-330 доларів. Україна вважає ціну несправедливою й пропонує РФ її переглянути.

Голова українського уряду говорив, що Україна сумарно просить знижку на газ у розмірі 4 млрд. доларів на рік.

При цьому Азаров пояснював, що оскільки ціни можуть бути переглянуті лише з другого кварталу, російська сторона може недорахуватися в 2010 році 3 млрд. доларів за поставки газу.

За його словами, для компенсації цих втрат Росії будуть запропоновані інші вигідні проекти.

Як можливі поступки у відповідь України називалися знижка на транзит російського газу до Європи, створення газотранспортного консорціуму, здача в оренду "Газпрому" підземних сховищ газу. 

Також взамін на знижки за газ Київ готовий повернути Росії Кременчуцький НПЗ і допустити її як співвласника в майбутні блоки АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!