Erste Group зазнала збитків в Україні

Понеділок, 1 березня 2010, 12:04

Український Ерсте Банк 2009 року став єдиним збитковим банком із семи "дочок" австрійської Erste Group у Центральній та Східній Європі.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу Ерсте Банку.

Втрати української фінустанови склали 83,7 млн. євро, або 970,1 млн. гривень за курсом євро, зафіксованим у звіті, на рівні 11,59 гривні за євро.

Річний збиток Ерсте Банку за українською звітністю - всього 345,7 млн. гривень.

Реклама:

У прес-службі повідомили, що настільки велика відмінність сталася через різницю в українських та світових стандартах фінансової звітності (МСФЗ).

Адміністративні витрати в австрійському та українському звітах майже ідентичні - 418 млн. гривень і 415 млн. гривень відповідно.

Схожі оцінки і кредитного портфеля - 6,6 млрд. гривень і 6,06 млрд. гривень.

Не збігаються інші показники - наприклад, чистий процентний дохід (314 млн. гривень і 532 млн. гривень), комісійний прибуток (15 млн. гривень і 97 млн. гривень).

Причина збитку криється у витратах на резерви: австрійський банк нарахував їх на 888,9 млн. гривень, український - на 666 млн. гривень.

Застосування МСФЗ вимагає більш жорсткого ризик-менеджменту в відношенні кредитного портфеля, зазначає видання.

Так, Сведбанк отримав рекордний збиток серед українських кредитних установ з іноземним капіталом - 4,3 млрд. гривень - саме через формування звітності за МСФЗ.

У багатьох інших банків такі розбіжності часто непомітні, оскільки вони не завжди оприлюднюють окремі цифри щодо "дочкок". У звітах за 2009 рік немає ряду цифр щодо "дочкок" французького BNP Paribas, німецького Commerzbank і шведського SEB Group.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!