Євросоюз: влада Греції загрожує існуванню єврозони

Понеділок, 15 лютого 2010, 20:29

Міністри фінансів країн Євросоюзу 15 і 16 лютого на спеціальних зборах у Брюсселі спробують пояснити грецькому парламенту, що макроекономічна політика Греції загрожуює діяльності єврозони.

Про це пише газета "Дело".

У повідомленні йдеться, що перед країнами Євросоюзу стоїть амбітне завдання знизити дефіцит держбюджету Греції до 3% ВВП до 2012 року, тоді як ще 2009 року дефіцит сягав 13%.

Крім того, міністри вимагатимуть від Греції реформ охорони здоров'я та пенсійної системи, а також реформи державного апарату і суворої звітності витрат.

Перший звіт має бути представлений грецьким урядом вже в середині березня, наступний в середині травня, а потім греки повинні будуть звітувати кожні 3 місяці.

Раніше повідомлялося, що країни єврозони нададуть Греції фінансову допомогу в разі потреби - поки прохання про допомогу від країни не надходило.

Греція знаходиться на порозі дефолту. Країна зіткнулася з рекордним обсягом держборгу, який перевищує 294 млн. євро, і дефіцитом бюджету у 12,7% ВВП.

У грудні 2009 року була опублікована доповідь Standard Bank, у якій ішлося, що ситуація в економіці Греції "неприйнятна" для знаходження в зоні євро.

У січні агентство Moody's пророкувало економіці Греції "повільну смерть", а Єврокомісія звинуватила Афіни в підробці статистики про стан державних фінансів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!