2010 року банки продаватимуть борги уп’ятеро дорожче - прогноз

П'ятниця, 29 січня 2010, 11:23

У 2010 році колектори України викуплять більше 1 млрд. гривень прострочених банківських боргових зобов'язань за суму близько 100 млн. гривень.

Про це заявив генеральний директор Групи компаній eCall (колекторське агентство Verdict) Олексій Тесленко, повідомляє прес-служба Групи.

"Минулого року аналогічна сума боргів обійшлася колекторським компаніям у 5 разів дешевше, близько 20 млн. гривень. Ця динаміка буде свідчити про стабілізацію банківського сектора і про те, що банки звикають з вантажем прострочених заборгованостей і перестають продавати її за безцінь", - уточнює він.

За оцінкою аналітиків агентства Verdict, нині загальна цифра прострочених боргів населення складає близько 10 млрд. гривень.

Реклама:

Ідеться тільки про борги фізосіб, без урахування заборгованостей по іпотеці та автокредитуванню.

2009 року близько 10% із цієї суми було передано колекторам.

За словами Тесленка, важливіше вважати, не яку суму боргів купили, а на яку суму.

"Загальна сума сплачених за цей обсяг живих грошей, думаю, не перевищує 20 млн. гривень. Норма дисконту в таких операціях досягає 95-98%. Банки йдуть на це, щоб швидше позбутися зайвого вантажу неробочих активів, очистити баланси і звільнитися від необхідності адміністрування кредитного портфеля", - говорить він.

За словами експерта, критична маса заборгованостей у більшості банків уже досягнута.

"У поточному році не варто очікувати збільшення обсягу проданих боргів. Ймовірно, показник залишиться на рівні 1 млрд. гривень. А от сума, за яку куплять ці борги, напевно, зросте "- зазначає він.

За його прогнозом, основною тенденцією стане прагнення до зменшення частки "безнадійних" серед реалізованих зобов'язань, і, як наслідок, скоротяться розміри знижок - до 85-90%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!