У Банку Англії закликають до реформування "двадцятки"

Середа, 20 січня 2010, 11:59

"Група двадцяти" (G20) повинна розвивати процедури голосування і провести перетворення для того, щоб стати керівним органом для Міжнародного валютного фонду (МВФ), посилюючи його легітимність і сприяючи збалансованості зростання світової економіки.

Про це заявив голова Банку Англії Мервін Кінг, повідомляє агентство "Интерфакс".

Кінг висловив стурбованість тим, що відновлення глобальної економіки почало збільшувати дисбаланс у торгівлі, і попередив, що сили протекціонізму піднімуться, якщо країни не займуться питаннями незбалансованості зростання і розрегульованості реальних курсів валют.

"Є ризик, що країни через безвихідь введуть односторонні і в кінцевому підсумку згубні протекціоністські рішення", - заявив він.

Реклама:

Кінг зазначив, що репутація G20 може незабаром постраждати, якщо держави, які входять до групи, не підуть далі простих розмов між собою.

"Усміхнені сімейні фотографії, що відзначають присутність на міжнародних зустрічах, не є заміною конкретних дій", - сказав голова Банку Англії.

Основною темою його виступу стала думка про те, що країни з позитивним сальдо зовнішньої торгівлі - Китай та інші азіатські держави, Японія, Німеччина та експортери нафти - "повинні розширювати внутрішній попит і дозволяти скорочуватися торговому профіциту".

Хоча Кінг підкреслив, що це легше сказати, ніж зробити, він попередив, що країни з низькими заощадженнями, такі як США і Великобританія, більше не зможуть грати роль споживача "останньої інстанції".

"Це потребуватиме змін в цінах і, найбільш очевидно, в реальних курсах валют", - сказав глава британського ЦБ.

Він сказав відносно G20, що її "легітимність і лідерство збільшилася б, якщо б ми побачили відображення думки також і інших країн".

"Це може бути досягнуто, якщо метаморфози перетворять G20 на керівний орган для МВФ і в той же час дозволять отримати процедуру голосування для прийняття рішень", - відзначив Кінг.

"Якщо держави не будуть працювати разом для скорочення "занадто високих для збереження" дисбалансів, кризи того чи іншого виду на фінансових ринках будуть відбуватися практично напевно", - сказав голова Банку Англії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: