Гроші з угорського актива Фірташа вивели за півроку до продажу?

Четвер, 26 листопада 2009, 09:45

Ще за рік до продажу угорського газового трейдера Emfesz, його гендиректор Іштван Гоці почав перераховувати гроші Сейшельський фірмі Integrity Investments, опосередковано пов'язаній з Сергієм Прокоп'євим та його партнерами Ігорем і Олегом Путіними.

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на заяву компанії Mabofi, яка належить колишньому власникові Emfesz Дмитрові Фірташу, в Національне бюро розслідувань Угорщини.

Як йдеться в заяві, з січня 2008 року Гоці "без відома Mabofi" почав переводити гроші кіпрській "дочці" Emfesz - Darisima Investments, а та, в свою чергу, з травня 2008 року перераховувала ці кошти Integrity.

З 23 січня 2008 року по 19 жовтня 2009 року Darisima Investments отримала від Emfesz 43,1 млн. доларів і 8,2 млн. євро "на збільшення статутного капіталу", але потім велику частину цих грошей - 31,5 млн. доларів і 3,3 млн. євро - перевела Integrity, йдеться в заяві Mabofi.

Реклама:

"Integrity отримала понад 20 млн. євро ще до зміни власника газового трейдера", - ідеться у повідомленні.

Представник холдингу Фірташа Group DF підтвердив, що заява подана в листопаді.

Darisima перераховувала гроші на рахунки Integrity в Bank of Muscat International.

Очолює Darisima Holdings заступник гендиректора Emfesz Тамаш Газда, який одночасно є керівником Rosgas, наголошується в документі.

Переказ грошей кожного разу проводився без згоди Mabofi, йдеться в заяві.

Компанія Фірташа не могла дізнатися про перекази і з річного звіту Emfesz за 2008 року, тому що він був підписаний тільки в травні 2009 року і ухвалений вже новим власником - Rosgas.

Гоці каже, що не знає про заяву Mabofi в бюро розслідувань.

Перекази грошей на адресу Integrity він коментувати відмовився, пославшись на "внутрішню господарську діяльність компанії".

Гоці стверджує, що і Фірташ, і Mabofi були в курсі всіх комерційних угод Emfesz.

"У нього була вся інформація про фінансову діяльність компанії. Просто Mabofi не хоче повертати борг у 285 млн. доларів, ось і намагається зробити мене крайнім ", - стверджує Гоці.

Як відомо, до кінця квітня газовий трейдер Emfesz залишався головним активом українського партнера "Газпрому" Дмитра Фірташа.

"Газпром" через Rosukrenergo (50% - у "Газпрому", 50% - у Фірташа і його партнера) багато років поставляв трейдеру газ з відстрочкою платежу до року.

Сотні мільйонів доларів Emfesz давала в кредит кіпрської Mabofi, яка фінансувала бізнес Фірташа і його компаньйонів - Group DF.

З початку цього року RUE виключили зі схеми поставок газу, а 29 квітня гендиректор Emfesz Іштван Гоці продав трейдера за 1 долар швейцарській фірмі Rosgas. Її представляли бізнесмен Сергій Прокоп'єв і його партнери Ігор і Олег Путіни.

На той момент у Emfesz був борг перед RUE у 365 млн. доларів, а у Mabofi - перед Emfesz в 285 млн. доларів.

У вересні Прокоп'єв розповідав, що здійснював операцію не для себе, а отримав "вказівка зверху" і виконував громадянський обов'язок: потрібно було зберегти для Росії угорський ринок, а для "Газпрому" - гроші.

Структури Фірташа оскаржують продаж активу, але поки що безуспішно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: