Японія не дасть Києву кредит

П'ятниця, 13 листопада 2009, 16:25

Японія не буде кредитувати реконструкцію Бортницької станції аерації (БСА).

Про це заявив перший заступник мера Києва Анатолій Голубченко під час розширеного засідання Колегії міськдержадміністрації, повідомляє агентство "УНІАН".

"На превеликий жаль, у нас поки що погано виходить з Бортницькою станцією аерації з точки зору надходжень кредитних ресурсів, тому що японська сторона не може зараз розглядати непов'язаний кредит, а готової технології, яку б вони могли поставити по пов'язаному кредиту з реконструкції БСА, у японської сторони немає ", - сказав він.

У зв'язку з цим Голубченко дав протокольне доручення першому заступнику мера Києва Денису Бассу та начальнику Головного фінансового управління Віктору Падалці організувати і провести переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо можливості фінансування робіт з комплексної реконструкції БСА під гарантії уряду.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що уряд готовий надати гарантії Києву, але потрібно знайти, хто дасть кредит.

"Наскільки мені відомо, ЄБРР готовий дати до 1 млрд. кредитів, але під готові проекти. У нас іде проектування по БСА. Нам потрібно обов'язково закінчити проектування хоча б у першому кварталі. І тоді ми зможемо виходити на ринок за кредитними ресурсами", - додав перший заступник мера.

За словами чиновника, в цьому випадку пов'язаний кредит - це коли виділяється кредит під технологію тільки японську, і тільки під японське обладнання.

"Японська сторона, на жаль, на БСА не може нічого нам запропонувати. Їм потрібно закуповувати обладнання по всьому світу, і вони не хочуть брати цю відповідальність. Тому пов'язаний кредит не пройде, а непов'язаний - буде оформлятися років п'ять", - додав він.

Раніше повідомлялося, що Київ планує взяти кредит на реконструкцію мулових полів БСА під гарантії уряду.

У листопаді 2008 року було затверджено техніко-економічне обгрунтування реконструкції БСА, згідно з яким орієнтовна вартість реконструкції складає 420 млн. євро, а терміни реалізації проекту - 2009-2014 роки.

БСА крім київських стічних вод приймає і очищує 18,3 млн. кубометрів стоків на рік, які надходять з міст і селищ Київської області, а саме: Ірпінь, Вишневе, Ворзель, Гостомель, Бориспіль, Вишгород, Буча та Коцюбинське.

Проектна потужність станції - 1,8 млн. кубометрів стічних вод на добу. Фактично, щодоби очищається 800-950 тис. кубометрів стічних вод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: