Продовольчо-зернова корпорація збанкрутіє. Мільярд доларів кредиту повертатиме уряд – нардеп

Середа, 19 січня 2022, 20:05
 
Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images

Народний депутат Мар'ян Заблоцький заявляє, що Державна продовольчо-зернова корпорація України може стати банкрутом вже цього тижня.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Державна продовольчо-зернова корпорація … навряд чи зможе самостійно виплатити 95 млн доларів чергового траншу кредиту. Це було неминуче, оскільки значна частина з 1,5 млрд доларів, отриманих від Китаю в 2012 році, були вкрадені ще за часів Віктора Януковича", – написав Заблоцький. 

Він додав, що корупційні зловживання відбувались також "за часів короткострокової квоти на Мінагрополітики з боку партії "Свобода". 

Реклама:

"За пів року їхнього менеджменту з рахунків компанії зникло приблизно 250 млн доларів. На всіх керівників компанії без винятку відкриті кримінальні провадження, всі в бігах. Але повернути вкрадені кошти шансів мало. Коштів, що залишились у компанії, могло вистачити лише максимум до початку 2022 року", – заявив нардеп.

За його словами,розраховуватись за кредитом доведеться уряду, оскільки він був виданий під державні гарантії. Загалом по ньому залишилось виплатити трохи менше 1 млрд доларів. 

"Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком. Ця виплата збільшує навантаження на обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році", – написав нардеп від "Слуги народу".

Він додав, що народні обранці готують проєкт листа в Конгрес стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США.

Нагадуємо:

В грудні 2012 року ДПЗКУ отримала 1,5 млрд доларів кредиту від "Ексімбанку Китаю" під державну гарантію України.

Кошти держкорпорація отримала для забезпечення виконання 15-річної Генеральної угоди на поставки українського зерна до Китаю.

Раніше ЕП уже повідомляла, що державна зернова корпорація України не має достатньо коштів на виплати за китайським кредитом.

Перед цим, в жовтні 2021 року, уряд створив міжвідомчу робочу групу, яка займеться питанням виплат Державної зернової корпорації за боргами перед китайськими держкомпаніями.

За три квартали 2021 року "Державна продовольчо-зернова корпорація України" отримала чисті збитки на суму 327,9 млн грн. За останні 5 років загальна сума збитків сягнула 10 млрд грн.

В серпні 2021 року Нацполіція встановила, що службові особи ДПЗКУ вчинили розтрату майна корпорації шляхом проведення експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти за заниженою вартістю і без здійснення попередньої оплати. За даними правохоронців, сума збитків для держкомпанії через згадані операції становила понад 57 млн доларів.

Пізінше Нацполіція затримала керівника "ДПЗКУ" Андрія Власенка при спробі втечі з України в аеропорту "Жуляни".

Як раніше уже повідомляла ЕП, "Батьківщина" дала голоси за бюджет-2021 в обмін на призначення Андрія Власенка в ДПЗКУ. Власенко був депутатом Миколаївської обласної ради від "Батьківщини".

У 2015 році ЕП опублікувала розслідування про вимивання коштів з корпорації: Як ДПЗКУ перетворилася на корпорацію монстрів. За підрахунками ЕП, за 2012-2014 роки з ДПЗКУ було вимито більше 200 млн дол. Частина коштів була виведена з компанії у 2014 році, коли уже змінилась влада.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: