Через 20 років нафта подорожчає більш, ніж удвічі?

Вівторок, 10 листопада 2009, 20:27

Обсяги споживання енергії у всьому світі неминуче зростатимуть, якщо міжнародна спільнота не вкладе найближчим часом спільну для всіх угоду про захист клімату.

Такий прогноз міститься у черговому щорічному звіті Міжнародної енергетичної агенції, повідомляє Deutsche Welle.

Відповідно до звіту, впродовж наступних п'яти років обсяги спожитої у світі енергії щорічно зростатимуть на 2,5%.

Такі традиційні енергоносії, як, наприклад, нафта, надалі залишатимуться основним джерелом енергії. У період з 2007 по 2030 рік вони складатимуть три чверті обсягів використаної енергії.

Реклама:

За розрахунками агенції, якщо попит на нафту щороку зростатиме на один відсоток, вже 2030 року денний видобуток "чорного золота" досягне найвищої позначки і становитиме рекордні 105 мільйонів барелів. Для порівняння - 2008 року щоденно видобували 85 мільйонів барелів за день.

Відповідно зросте й ціна на нафту, прогнозують експерти Міжнародної енергетичної агенції.

Провідний економіст МЕА Фаті Біроль зауважує, що до 2015 року нафта коштуватиме 100 доларів за барель, а до 2030 року подорожчає аж до 190 доларів. Нині ціна нафти становить близько 79 доларів за барель.

Міжнародна енергетична агенція, яка консультує 28 країн світу в питаннях енергетичної політики, вбачає вирішення ситуації у підписанні міжнародною спільнотою відповідної домовленості про захист клімату у грудні 2009 року в Копенгагені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: