Міжнародні банкіри називають роботу НБУ неефективною

П'ятниця, 9 жовтня 2009, 10:17

Головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку Ерік Берґлеф назвав роботу Національного банку України неефективною.

"Справедливо сказати, що в Україні багато політичних суперечок, але мало ухвалених рішень. Деякі ключові інституції, зокрема, Національний банк, діють не дуже ефективно. У цій країні дуже складно виконати умови Міжнародного валютного фонду", - каже один з головних діячів ЄБРР.

Міжнародні фінансові інституції мають серйозні побоювання щодо України, передає "Радіо Свобода".  

Уряди країн Центральної та Східної Європи отримали за минулий рік мільярди доларів міжнародних кредитів для подолання економічної кризи.

Реклама:

Однак якщо раніше позики Міжнародного валютного фонду та Світового банку супроводжувались твердими вимогами реформувати економіку, то нині умови кредитування значно спростили.

Росія відмовилась надати Україні обіцяний раніше кредит на суму 5 мільярдів доларів та скасувала виплату Білорусії останнього траншу кредиту в обсязі півмільярда доларів для подолання економічної кризи.

На щорічній сесії МВФ і Світового банку цими днями у Стамбулі міністр фінансів Росії Олексій Кудрін висловив сумнів, що ці кошти будуть повернені.

Заява російського посадовця змусила європейських фінансистів засумніватись, чи зможуть країни Центральної та Східної Європи повернути МВФ та Світовому банкові мільярди доларів вже наданих кредитів.

Керівництво цих фінансових інституцій поки що не бачить підстав для припинення видачі позик. Більше того, як повідомив керівник одного з департаментів МВФ Лоренцо Джорджанні, Фонд вирішив пом'якшити вимоги кредитування.

"Нинішні умови кредитування відрізняються від минулих. Зараз їх менше, і вони стосуються тих пунктів, де важливо бути впевненим у позитивному результаті - йдеться переважно про фінансовий сектор, податкову систему", - каже представник МВФ.
 
Місія МВФ має намір відвідати Київ у середині жовтня, щоб оцінити стан виконання меморандуму між Україною та МВФ, після чого ухвалить рішення про надання наступного траншу кредиту. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!