Думка експерта: Податок на прибуток – гідна компенсація за порятунок банків

Середа, 21 жовтня 2009, 17:49

Пропозиція про введення додаткового 10-відсоткового податку на прибуток для банків Франції, які одержали державну допомогу, могла б стати актуальною і в українських умовах.

Таку думку висловив голова аналітичного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Дмитрієв у коментарі "Економічній правді".

На його думку, відновлення світової економіки від кризи буде неможливе без відродження активного кредитування.

"Через практично повну відсутність готівкових грошей у дрібного та середнього бізнесу України попит на корпоративні позики буде дуже великий, тому банківська справа знову стане високоприбутковою. У цій ситуації додатковий податок майже не позначиться на рентабельності банків, але стане адекватною платою за "порятунок" у кризу", - переконаний експерт.

Реклама:

Він нагадує, що в Україні, як і у Франції, уряд доклав значних зусиль для допомоги банківській сфері. Тільки за вересень-грудень 2008 року НБУ надав фінансовим організаціям рефінансування на 111 млрд. гривень.

"Така щедра допомога не повинна залишатися без відповіді. В силу своєї ролі для ділового середовища і суспільства банкрутство банків, на відміну від інших установ, є неприпустимим. Однак, це не означає, що банківський бізнес повинен ставати "безпрограшним".

Однією з форм розрахунків з інвестором-рятівником (державою), Дмитрієв називає додаткове оподаткування.

"Ця пропозиція є суто ринковою, і практично не послаблює конкурентоздатності фінансистів України. Можна прогнозувати, що на хвилі відновлення від кризи однією з найбільш прибуткових стане саме банківська справа. Масовий попит підприємців на гроші підвищить ставки корпоративних кредитів до висот 2007-08 років, а може і вище", - зазначив він.

"У цій ситуації 10-відсотковий податок на прибуток буде не здатний вплинути на позитивну звітність українських банків", - наголосив експерт.

Більш м'яким способом оплати фінансового сектору України за рефінансування НБУ міг би стати "американський" варіант, вважає Дмитрієв.

"У США частина економістів нещодавно запропонувала запровадити "податок на ризик" - додаткове оподаткування банківських операцій з кредитними деривативами. Таким чином, "вбивали б двох зайців одразу" - поповнювалася скарбниця і знижувався загальний рівень ризику у фінансовій системі країни", - пояснив він.

"З огляду на поголовне захоплення українських фінансистів беззаставними кредитами та іншими ризиковими інструментами, така практика також була б доречна в Україні", - зазначив він.

Як відомо, пропозиція про введення нового 10-відсоткового податку на прибуток рефінансованих державою банків Франції була внесена у жовтні депутатом нижньої палати парламенту Д. Міго.

Наразі законопроект знаходиться у стадії обговорення. Його прихильники наголошують, що за 15 млрд. євро, влиті урядом у фінансову систему країни, він має повне право диктувати свої умови.

У випадку, якщо такою умовою стане додатковий податок, можна чекати надходжень до скарбниці на рівні 2 млрд. євро на рік.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!