Неузгодженість поставила розробку шельфів на Азові під питання

Понеділок, 19 жовтня 2009, 08:51

Державна компанія "Чорноморнафтогаз" і канадська Shelton Canada Corp можуть відмовитися від реалізації спільного проекту з розробки Західно-Бірючого родовища в шельфі Азовського моря.

Про це заявив голова Київського представництва "Чорноморнафтогазу" Олег Струневіч, пише газета "Дело".

Він повідомив, що на буріння першої свердловини на цій площі вже витрачено близько 3 млн. доларів. Зараз партнери вирішують, чи варто інвестувати в розробку родовища надалі.

За словами генерального директора Shelton Зенона Поточного, зараз геологи та геофізики компанії аналізують результати буріння першої свердловини.

Реклама:

"Це була так звана мокра свердловина без газу. На нижньому шарі крейдяному начебто були якісь запаси газу. Але ще потрібно думати над тим, чи доцільно намагатися його звідти дістати", - розповів Поточний.

Як відомо, Західно-Бирюче родовище - це єдине родовище, на якому "Чорноморнафтогаз" і Shelton вже почали бурові роботи.

У перспективі компанії планують розробляти ще два родовища - Північно-Керченське (шельф Азовського моря) і Архангельське (шельф Чорного моря).

Проте далі спільних угод по них справа поки що не рухається. Партнери не можуть отримати дозвіл на проведення робіт в необхідних інстанціях.

Так, "Чорноморнафтогаз" ще в 2008 році подав свої пропозиції про співпрацю з Shelton по Архангельському родовищу в інвесткомітет НАК "Нафтогаз України", який володіє 100% акцій компанії.

За словами голови "Чорноморнафтогаз" Анатолія Присяжнюка, спільна діяльність також повинна бути схвалена урядом. За даними голови прес-центру "Чорноморнафтогазу" Юрія Авдєєва, з 2008 року зрушень з цього питання не спостерігалося.

Аналогічна ситуація і у випадку з Північно-Керченською родовищем.

У "Нафтогазі" поки не виключають надання дозволу "Чорноморнафтогазу" і Shelton на спільну діяльність, але конкретних термінів вважають за краще не називати. "Зараз йде процедура узгодження", - повідомив прес-секретар НАК Валентин Землянський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: