"Газ України" вкотре попереджає боржників

Середа, 14 жовтня 2009, 11:39

ДК "Газ України" вимагає від керівників підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) та місцевих органів влади терміново погасити заборгованість за природний газ.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

Заборгованість теплопостачальників за природний газ, спожитий минулого опалювального сезону 2008-2009 років становить понад 2,7 млрд. грн.,  а рівень його оплати перед компанією - 67%, вказується в повідомленні.

За інформацією компанії, найбільшу заборгованість перед ДК "Газ України" за спожитий природний газ накопичили підприємства ТКЕ Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Одеської областей (борг кожного регіону перевищує 100 млн. грн.).

Реклама:

Значною є заборгованість перед ДК "Газ України" столичної енергокомпанії АЕК "Київенерго" (її борг за спожитий у 2008-2009 роках природний газ перевищує 815,5 млн. грн., рівень оплати у 2009 році - 56%).

ДК "Газ України" звертає увагу на те, що чимало підприємств ТКЕ-боржників й досі не скористалися наданою урядом можливістю зменшити заборгованість за газ шляхом оформлення й проведення відповідних протоколів згідно вимог постанови КМУ від 5.03.09 №193 (визначає порядок компенсації з держбюджету різниці в тарифах).

Загалом теплопостачальні підприємства не провели протоколів на суму понад 336,4 млн. грн. Понад 288 млн. грн. складає залишок непроведених протоколів у енергетиків АЕК "Київенерго", зазначається в повідомленні.

"Накопичення значної заборгованості за газ через безгосподарність та бездіяльність окремих керівників підприємств ТКЕ, почасти за умов потурання з боку місцевих можновладців, робить заручниками мешканців значної частини населених пунктів. Як показує оперативний моніторинг, громадяни у переважній більшості сумлінно сплачують вартість наданих комунальних послуг, в т.ч. й за спожиту теплову енергію. Проте сплачені ними кошти не надходять в необхідному обсязі до ДК "Газ України", - наголошує прес-служба.

Відповідно до вимог постанови Кабінету міністрів від 27 грудня 2001 року №1729 імпортований природний газ реалізується в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами  використаного природного газу.

Як повідомлялося, прем'єр Юлія Тимошенко закликає місцеві органи влади розрахуватися з НАК "Нафтогазом" за спожитий газ до початку опалювального сезону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!