"Росатом" визначив методи тиску на Україну

Субота, 10 жовтня 2009, 15:28

Держкорпорація "Росатом" як один з варіантів тиску на Україну розглядає можливість виходу ВАТ "ТВЕЛ" з переговорного процесу і активізацію співпраці з іншими зарубіжними партнерами.

Про це йдеться в проекті "Плану заходів щодо дій відносно України після 15 липня 2009 року при непідписанні довгострокового контракту на постачання палива після 2010 року", текст якого має в своєму розпорядженні "Дзеркало тижня".

Згідно з документом, після інформування української сторони про вихід ВАТ "ТВЕЛ" з переговорного процесу "Росатом", зокрема, пропонує зосередити увагу на переговорах з чеськими партнерами відносно розміщення "пілотного" регіонального заводу в Чехії.

Крім того, згідно з планом, "Росатом" також пропонує розглянути можливість "обговорення питання про вчинення тиску з боку Європейського Союзу на Україну для ухвалення нею чеського виробника як альтернативного виробника і постачальника ядерного палива".

Реклама:

Як інструменти тиску на Україну в документі також розглядається припинення постачань ядерного палива після 2011 року, і створення умов, за яких в 2010 році в рамках дії старого контракту Україна не зможе зробити резерв палива для використання його в 2011 році.

Пропонується також відмовитися від купівлі 200 тонн українського уранового концентрату в 2009 і 2010 роках, створити "максимально жорсткі умови" придбання Україною послуг із збагачення урану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!