"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Законопроект щодо використання ядерної енергії пройшов перше читання

Вівторок, 14 травня 2019, 17:48
 
Верховна Рада 240 голосами ухвалила у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії.

Про це повідомляє Укрінформ.

У пояснювальній записці зазначається, що метою законопроекту 5550-д є гармонізація законодавства України з європейськими вимогами та стандартами, що діють у сфері використання ядерної енергії, встановлення єдиних основних норм безпеки для захисту здоров’я осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням, та населення проти небезпек, що виникають при іонізуючому випромінюванні.

Крім того, метою проекту є врахування вимог щодо державного регулювання питань, що стосуються поводження з урановими рудами.

Законопроектом передбачається врегулювання питань ядерної та радіаційної безпеки в частині зменшення ризиків тривалого опромінення продуктами радону, врегулювання питань радіаційного захисту при медичному опроміненні.

Реклама:

Також планується удосконалення державного регулювання діяльності з видобування і переробки уранових руд та запровадження ліцензування переробки уранових руд, враховуючи особливості технологічного циклу виробництва уранового концентрату.

У документі наголошується, що в Україні використовується 10,069 тис. рентгенівських діагностичних апаратів, що експлуатуються понад 30-60 років (для порівняння в європейських країнах термін експлуатації такого рентгенівського обладнання становить не більше 10 років).

"Щорічно в Україні виконується понад 50 млн радіологічних досліджень. Найбільший внесок в опромінення населення від штучних джерел іонізуючого випромінювання вносить опромінення за рахунок медичних процедур. При цьому, внесок медичного діагностичного опромінення в колективну дозу опромінення населення від штучних джерел може досягнути 80% (лише від флюорографічного скринінгу, що проводиться в Україні в рамках програми діагностики захворювання туберкульозом - 44%)", - зазначають автори законопроекту.

Читайте також: СРСР 2.0, або Чому українська енергетика застрягла в минулому столітті

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: