Ющенко: 52% девальвації – це досить відчутний рівень

Четвер, 1 жовтня 2009, 12:34

Президент Віктор Ющенко вважає, що непродумана торгівельна політика призвела до падіння гривні на 52%.

Про це він заявив на Львівському економічному форумі.

"Як на будь-яку країну світу на Україну вплинула світова валютна, фондова, економічна криза споживання. Найбільше постраждали наші експортно залежнві галузі", - сказав Ющенко.

За його словами в четвертому квараталі 2008 року Україна зазнала падіння "експортного потенціалу" на 45%, "особливо, це продукція хімії, металу, прокату, мінеральних ресурсів й машинобудування.

Реклама:

"Таким чином, країна була позбавлена значної пропозиції іноземної валюти. Це особливо вплинуло на третій й четвертий квартал попереднього року, змусило переглянути курсову політику й глибоку девальвацію гривні", - запевнив голова держави.

"Девальвація національної одиниці минулого року відбулася на 52%. Були країни, де девальвація була більша, але, я скажу - 52% девальвації це досить відчутний рівень.", - зазначив він.

Однією з причин такої ситуації з гривнею, президент назвав непродуману торгівельну політику, Україна мала 18 мільярдів доларів негативного торгівельного сальдо.

"Ніякі урядові рішення не могли вплинути на врегулювання цієї ситуації...Навпаки, політика стимулювання імпорту, яка була направлена на помилковий курс, призвела до ще більшого дефіциту валюти"

За словами голови держави, єдиним правильним рішенням в ситуації несприятливої торгівлі, яка тиснула на макропоказники, інфляцію й курс валют, була серйозна зміна курсової політики.

"Вийти на курс, який міг дати підтримку імпортерам, а не експортерам", - наголосив Ющенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: