Експерти: НБУ зміцнив гривню

Понеділок, 28 вересня 2009, 16:17

Зміцнення курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є результатом дій регулятора.

Так вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Стабілізація на вітчизняному валютному ринку сталася в основному завдяки аукціонам Національного банку для юридичних осіб", - сказав радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко.

При цьому він зазначив, що різка девальвація гривні у вересні носила виключно спекулятивний характер.

"Зміцнення гривні наприкінці минулого тижня ще раз підтверджує висновок про те, що різка девальвація гривні у вересні носила виключно спекулятивний характер. Її можна було б уникнути, якби не були допущені помилки в процесі валютного регулювання. На жаль, такого роду помилки вже мали місце і в кінці 2008, і на початку 2009 року ", - сказав експерт.

Начальник управління грошових і валютних ринків ВіЕйБі Банку Наталія Шишацька також відзначила роль валютних аукціонів Нацбанку в стабілізації курсової динаміки.

"Протягом останніх семи днів ми спостерігаємо невеликий тренд щодо зміцнення національної валюти з 8,55 грн./дол. до 8,45 грн./дол. Швидше за все, це результат проведених НБУ валютних аукціонів за попередні два тижні, які знизили тиск на гривню", - сказала вона.

"Дії НБУ щодо проведення валютних аукціонів дозволили ринку мати певні курсові орієнтири і зіграли ключову роль у зміцненні гривні. НБУ як один з ключових операторів ринку, проводячи ці аукціони і вирівнюючи попит та пропозиція валюти, зможе ще більш активно впливати як на безготівковий, так і готівковий ринок", - говорить директор казначейства банку" Хрещатик" Олексій Козирєв.

За оцінкою експертів, до кінця вересня значних курсових коливань не очікується, тоді як вже з жовтня попит на валюту може зрости.

"На жаль, зміцнення тимчасове. З початку жовтня попит на валюту знову почне рости і курс долара буде вище позначки 8,5 грн./дол. Однак зміни курсу будуть не настільки значні, щоб можна було затівати валютні спекуляції", - сказав Охріменко.

За його словами, згідно з оптимістичним прогнозом, на поточному тижні курс гривні на міжбанківському валютному ринку складе 8,35-8,45 грн./дол., песимістичним - 8,4-8,6 грн./дол., а до кінця жовтня - 8,4-8,6 грн./дол. і 8,8-9 грн./дол. відповідно.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!