У Швейцарії "податковим грішникам" вже не сховатися

Неділя, 27 вересня 2009, 11:23

25 вересня Швейцарія підписала останню необхідну угоду про співпрацю з ОЕСР у податкових питаннях, яка є наступним кроком у розчищенні "сірого" списку "податкових оаз" ОЕСР.

Якщо так піде й далі, невдовзі "податковим грішникам" ніде буде ховатися, пише Deutsche Welle.

Видання нагадує, що напередодні, 24 вересня, Організація економічної співробітництва і розвитку прийняла рішення про виключення Монако з "сірого" списку країн, які взяли на себе зобов'язання про співпрацю у податковій сфері та обмін інформацією про банківських клієнтів, але ще не виконують їх повною мірою.

Нині ж, за рішенням ОЕСР, "податковою оазою" перестала бути і Швецарія.

Реклама:

У рамках засідання Генеральної асамблеї ООН Швейцарія підписала останню з дванадцяти необхідних домовленостей і долучилася таким чином до стандартів Організації економічного співробітництва і розвитку, що включають, зокрема, готовність надавати дані про клієнтів за умови обґрунтованої підозри у приховуванні ними податків.

Щоправда, одного лише підписання домовленостей - замало, наголосив генеральний секретар ОЕСР Анхель Гуррія, вітаючи швейцарців з "визначним розвитком".

Як відомо, Швейцарія підписала угоди про співпрацю з Данією, Люксембургом, Францією. Норвегією, Австрією, Великобританією, Мексикою, Фінляндією, США, Фарерськими островами, Іспанією та Катаром.

Це передбачає надання їм допомоги при розслідуванні випадків ухилення від сплати податків, включно з детальною інформацією про власників рахунків у швейцарських банках.

На думку експертів, деякі проблеми можуть виникнути з підписанням відповідної домовленості з Німеччиною.

Свого часу Берлін в особі міністра фінансів ФРН Пера Штайнбрюка погрозами вимагав від Швейцарії обміну інформацією про неплатників податків. Тож, нині швейцарці можуть проголосувати проти домовленості з німцями.

Відтепер разом з 55 іншими країнами Швейцарія перебуває у "білому" списку ОЕСР.

Ще 30 країн саме у процесі виконання умови ОЕСР та країн "великої двадцятки" щодо підписання дванадцяти домовленостей про сівпрацю у податкових питаннях. Так, Князівство

Ліхтенштейн вже підписало вісім таких домовленостей, а Сінгапуру залишається підписати ще три, аби бути знятим з "сірого" списку "податкових оаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!