Нацбанку радять подумати про зниження облікової ставки

П'ятниця, 7 серпня 2009, 14:24

З урахуванням низхідного інфляційного тренда в 2009 році Національному банку України доцільно розглянути можливість зниження облікової ставки.

Таку думку висловив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Буду рекомендувати знизити облікову ставку на 0,25% - до 10,75%. Ставки за кредитами "овернайт" під забезпечення слід також скоротити на 0,25% - до 15,75%, а за бланковим кредитами - на 0,5 %, до 17,5%. Втім, можливо, ряд членів правління Нацбанку не підтримає таку пропозицію", - сказав він.

Радник голови НБУ відзначив, що після пропонованого зниження обидві "робочі" ставки Нацбанку залишаться позитивними порівняно з поточною інфляцією, яка за останні 12 місяців (липень до липня) склала 15,5%.

Реклама:

"У балансі макроекономічних ризиків закріпилося зміщення в бік домінуючої загрози рецесії. Спад економіки послабляється повільніше, ніж гальмується інфляція", - аргументував свою пропозицію Литвицький.

На його думку, імовірність різкого висхідного інфляційного тренда в серпні є невисокою на тлі переохолодженого стану економіки країни і низькою траєкторії руху цін виробників: сезонний дефляційний фактор зберігає значний потенціал впливу на динаміку цін.

"Якщо і станеться сезонне прискорення інфляції у вересні, то, згідно з нашим зобов'язанням по Меморандуму (в рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом), Нацбанк може внести необхідні корективи в процентну політику", - додав він.

Литвицький вважає, що після гіпотетично ймовірного зниження процентних ставок конкурентна позиція України щодо реального ефективного обмінного курсу не відчуває неприйнятних втрат.

Як повідомлялося, Нацбанк з 15 червня знизив облікову ставку з 12% до 11% річних. На попередньому рівні вона утримувалася з кінця квітня 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!