"Регіонали" вимагають змінити підхід щодо аграрного сектору

Субота, 22 серпня 2009, 15:19

Якщо підхід уряду щодо аграрного комплексу не зміниться, то наступна посівна і озимих, і ярових в Україні не відбудеться.

Про це заявив народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Микола Присяжнюк, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"В Україні вже майже загублена цукрова галузь. У 2007 році було засіяно 786 тис. гектарів буряків. Урожай становив 2,6 млн. тонн цукру: це дворічний запас для України. У цьому році засіяно 290 тис. гектарів цукрових буряків, хоча задекларовано більше . З цього можна максимально отримати 1,1 млн. тонн цукру при потребі 1 млн. 802 тис. тонн на рік. Таким чином, утворюється значний дефіцит потреб в цукрі", - сказав він.

За словами Присяжнюка, на сьогодні в Україні працює 50 цукрових заводів, хоча ще в 2007 році їх було 119.

Реклама:

"Втратили близько 1 млн. робочих місць, хоча уряд декларував створення нових. Ціна на цукор зросла з 3,80 до 8,50 гривень за кілограм. Відсутність планової, продуманої аграрної політики уряду призводить до втрати Україною своїх позицій як одного з головних виробників цукру", - підкреслив парламентарій.

"Уряд декларує, що поголів'я худоби зростає. Звідки взялися ще 2 млн. корів і стільки ж свиней? Насправді м'ясо в Україну завозять. Тільки в цьому році завезли 600 тис. тонн. Отже, більш ніж 1 млрд. доларів витрачено на його закупівлю. Ця сума адекватна вартості 10 млн. тонн пшениці", - проінформував "регіонал".

За його словами, фінансування молочної галузі скоротилася в 5 разів.

"Молочна продукція завозиться за кордону - наприклад, з Білорусі та інших країн", - заявив Присяжнюк.

"Але ми маємо можливості для того, щоб годувати велику частину світу. Потенціал нашого аграрного сектора використовується лише на 25%. І я думаю, що обурення аграріїв з приходом врожаю другої хвилі - буряків, картоплі, коренеплодів і кукурудзи - викличе всеукраїнські протести аграріїв, які вимагатимуть уваги до себе і профінансувати ті 104 популістських постанови, що уряд прийняв протягом цього року і не виконав жодного обіцянки", - сказав політик.

"Я думаю, що аграрії по осені активізуються і будуть готові відстояти свої позиції. Аграрії сьогодні чітко розуміють, що уряд залазять до них в кишені, - до речі, не такі великі, - і вони будуть вимагати, щоб уряд робив не тільки пустопорожней декларації, а виділив реальні кошти для того, щоб можна було підняти агропромисловий комплекс", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!