НБУ констатує зниження індексу виробництва базових галузей

П'ятниця, 21 серпня 2009, 15:41

Національний банк України констатує зниження індексу виробництва базових галузей (показник, аналогічний ВВП) на 19,1% у липні.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на прес-службу НБУ.

"У липні відбулося істотне вповільнення падіння індексу виробництва базових галузей - до "мінус" 19,1% у річному перерахуванні порівняно з "мінус" 25,8% у червні", - ідеться повідомленні.

За даними Нацбанку, за січень-липень 2009 року індекс виробництва базових галузей знизився на 25,6% порівняно з аналогічним періодом 2008 року.

Реклама:

Основною причиною поліпшення динаміки цього індексу НБУ називає збереження темпів зростання сільгоспвиробництва (3,8% за січень-липень) і сезонне збільшення частки сільськогосподарського сектора в індексі.

Деяке вповільнення темпів падіння промислового виробництва з "мінус" 27,5% у червні до "мінус" 26,7% у липні, як зазначає НБУ, пов'язане зі збільшенням зовнішнього попиту на продукцію металургійної галузі.

Нацбанк підкреслює, що падіння виробництва продовжується в будівництві (54,3% за 7 місяців) через низький попит з боку населення, а також через звуження інвестиційного попиту.

Крім того, відповідно до досліджень НБУ, погіршення негативних очікувань населення, падіння реальних доходів в умовах високого рівня безробіття визначають спадну динаміку роздрібного товарообігу (15,9% у січні-липні).

НБУ ввів розрахунок показника індексу виробництва базових галузей, аналогічного показнику ВВП, на початку 2009 року.

Як відомо, для розрахунку індексу виробництва базових галузей використовуються дані динаміки сільськогосподарського виробництва, добувної й переробної промисловості, виробництва й розподілу електроенергії, газу та води, будівництва й роздрібної торгівлі.

До складу індексу не входять види економічної діяльності в сфері послуг (освіта, охорона здоров'я, фінансова діяльність, операції з нерухомим майном тощо) і чисті податки на продукти.

У червні індекс виробництва базових галузей знизився на 25,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: