Швейцарські банки не хочуть працювати з клієнтами з США

Четвер, 20 серпня 2009, 11:21

Швейцарські банки шукають нові ринки і остерігаються працювати з клієнтами з США після укладення угоди між урядами США та Швейцарії про розкриття інформації про 4,45 тисяч американських власників рахунків банку UBS AG.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Emerging markets представляються швейцарським банкам особливо привабливими в ситуації, що склалася.

В банках Швейцарії сконцентровано 2 трильйони доларів коштів іноземних фізичних осіб, або 27% світових офшорних депозитів, за даними Boston Consulting Group та Асоціації швейцарських банків.

Домовленість США і Швейцарії "демонструє, що іноземні податкові органи можуть чинити тиск на швейцарські банки", зазначив професор економіки австрійського університету ім. Йогана Кеплера, спеціаліст з управління активами заможних осіб Теодор Кокка.

Він упевнений, що тепер вкладення коштів у швейцарські банки будуть вважатися більш ризикованими.

Деякі з більш ніж 300 банків Швейцарії вже звернули свою увагу на Росію, країни Азії та Близького Сходу.

Так, за останні два роки фінкомпанії Julius Baer, Lombard Odier і Bank Sarasin відкрили нові представництва в декількох містах цих регіонів - від Москви до Сінгапуру і Мумбаї.

Боротьба іноземних податкових влади з банківською таємницею є гострою проблемою для швейцарських банків з 2002 року, коли Євросоюз зажадав автоматичного обміну податковою інформацією між країнами-членами ЄС, зазначив радник уряду Швейцарії з питань банківської таємниці Альфред Меттлер.

"Банківська таємниця зміниться, і згодом у Швейцарії буде все менше і менше неоподатковуваних грошей, особливо коштів з США, - сказав Меттлер. - Однак недоторканість приватного життя залишиться важливим фактором, навіть з урахуванням дії угод про уникнення подвійного оподаткування".

Уряд Швейцарії п'ять місяців тому пообіцяв переглянути міжнародні податкові угоди, в тому числі положення про розкриття податкової інформації та уникнення подвійного оподаткування.

Пильна увага з боку американської влади змусила деякі швейцарські банки закрити інвестиційні рахунки американських громадян. Інші банки рекомендували своїм клієнтам добровільно взяти участь у програмі розкриття інформації про банківські рахунки, що проводилася Податковим управлінням США.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: