Думка експерта: Прогноз Мінфіну щодо дефіциту бюджету здається адекватним

Середа, 19 серпня 2009, 17:28

Дефіцит державного бюджету України на 2009 рік може зрости з раніше запланованих 3% до 5% ВВП, повідомляє Мінфін.

Керівник аналітичного департаменту ІГ "АРТ-КАПІТАЛ" Дмитро Монаков у коментарі для "Економічної правди" сказав, що прогноз Мінфіну здається досить адекватним.

"Враховуючи, що за 5 місяців поточного року офіційний дефіцит бюджету склав лише 3,2 млрд. грн. (0,3% від прогнозованого ВВП), то прогнози Мінфіну здаються досить адекватними", - вважає він.

При цьому Монаков підкреслив, що частина дефіциту схована від офіційної статистики в дефіциті Пенсійного фонду і боргах "Нафтогазу".

"Але навіть з урахуванням цих поправок, ми очікуємо, що дефіцит бюджету в 2009 році не перевищить 10% від ВВП, так як за 5 місяців, за оцінками МВФ сукупний дефіцит бюджету України склав 17 млрд. грн. (1,8% від ВВП )", - упевнений експерт.

Монаков висловив сумніви з приводу того, що держава зможе профінансувати дефіцит держбюджету за рахунок коштів від приватизації.

"Швидше за все ОПЗ (Одеський припортовий завод) та "Укртелеком" не будуть реалізовані в 2009 році", - сказав він.

За його словами, продаж ОПЗ, може "застопоритися" через погіршення політичних відносин з Росією, резиденти якої були головними претендентами на роль покупців заводу.

Також експерт пояснив, що керівництво "Укртелекому" заявило про наміри провести компанію з рестайлінгу й зміни тарифів.

"Ці дії спрямовані на те, щоб збільшити інвестиційну привабливість компанії. А якщо дійсно ставиться питання про максимізацію вартості компанії перед продажем, то відповідні заходи навряд чи вдасться завершити до кінця року", - зазначив він.

Реклама:

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!