Західні банкіри хочуть повернення акцій українського БТА Банку казахстанській "матері"?

Вівторок, 7 липня 2009, 15:03

Західні банки кредитори АТ "БТА Банк" (Казахстан) зацікавлені в поверненні йому 39,99% акцій "БТА Банк" (Україна) та інших активів, які були незаконно виведені з нього при колишньому голові ради директорів Мухтарі Аблязові.

Про це заявила експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Алла Кобилянська, пише "Газета по-киевски".

Аналітик відзначає, що вливання в розмірі 2,09 млрд. доларів в "БТА Банк" (Казахстан) демонструє однозначну позицію уряду республіки не допустити банкрутства цієї фінансової установи.

"Це невигідно як з економічної, так і з державної точки зору. "Фонд національного добробуту "Самрук-Казина", який викупилв 78,14% акцій БТА Банку (Казахстан) - велика установа для республіки, і у разі банкрутства цього банку може обрушиться вся фінансова система країни", - упевнена вона.

Реклама:

"Таким чином, очевидно, що казахська сторона буде докладати максимум зусиль для переконання західних інвесторів у надійності БТА Банку, що буде відображатися, в тому числі, в жорсткій політиці щодо повернення списаних 39,99% акцій" БТА Банк "(Україна)", - резюмує Кобилянська.

Як відомо, наразі "БТА Банк" (Казахстан) і ряд міжнародних банків ведуть переговори про реструктуризацію заборгованості, що утворилася в результаті невдалих бізнес-рішень колишнього керівництва і розкрадань коштів банку його екс-топ-менеджерами Аблязовим, Жарімбетовим та іншими.

28 січня 2009 року екс-заступник голови "БТА Банк" (Казахстан) Жаксилик Жарімбетов перевищивши повноваження дані за дорученням і не отримавши схвалення Ради директорів, розірвав договір про купівлю "БТА Банк" (Казахстан) 39,99% акцій ВАТ "БТА Банк" (Україна).

На даний момент щодо Аблязова, Жарімбетова та інших екс-керівників "БТА Банк" (Казахстан) Генеральною прокуратурою Казахстану порушено кримінальну справу за фактом привласнення майна банку, вони оголошені в міжнародний розшук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: