Казахський банк хоче відсудити 400 мільйонів у українського заводу

П'ятниця, 26 травня 2017, 13:00

БТА Банк (Казахстан) просить Державну виконавчу службу примусово стягнути з Науково-виробничого центру Макс-Велл 400 мільйонів гривень.

Про це повідомила прес-служба юридичної фірми Ілляшев та Партнери, що представляє інтереси БТА.

"Махінації з фармзаводом були частиною незаконних угод екс-власника БТА Мухтара Аблязова, обвинуваченого в розкраданні з банку понад 6 млрд доларів. Сума незаконно виведених з банку коштів, легалізованих шляхом фінансування будівництва і реконструкції фармзаводу, оцінюється слідством у 2 млрд гривень", - повідомили в адвокатській фірмі.

20 квітня 2017 року Апеляційний суд Харківської області визнав на території України рішення казахстанського суду про недійсність угод щодо фінансування заводу Макс-Велл в Борисполі.

Реклама:

"Також за фактами незаконного виведення коштів з банку та їх легалізації Національною поліцією у Києві на початку 2017 року Мухтару Аблязову було винесено додаткову постанову про підозру", - прокоментували ситуацію в Ілляшев та Партнери.

БТА Банк і його українська "донька" в особі їх нового власника - казахського мільярдера Кенеса Ракишева - визнані потерпілими від дій Аблязова.

Генеральна прокуратура України звернулася до Міністерства юстиції Франції з додатковим клопотанням про видачу Аблязова в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності за епізодом Макс-Велл.

Як повідомляється, англійські суди визнали Аблязова шахраєм, зобов'язали повернути БТА Банку 4,3 млрд доларів і засудили до 22 місяців в'язниці.

Термін Аблязов не відбув, сховавшись за підробленими документами у Франції, де і був заарештований влітку 2013 року.

Там банкір 3,5 роки утримувався у в'язниці в очікуванні екстрадиції в Україну або Росію.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: