"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-голову БТА банку засудили до 20 років в'язниці

Середа, 7 червня 2017, 13:10

Суд міста Алма-Ати (Казахстан) у кримінальних справах засудив колишнього голову ради директорів казахстанського БТА Банку Мухтара Аблязова до 20 років позбавлення волі.

Про це повідомляє ТАСС.

"Визнати Мухтара Аблязова винним ... і остаточно призначити до відбуття 20 років позбавлення волі з конфіскацією майна", - зачитав вирок суддя Мартпек Какімжанов.

Реклама:

Крім того, згідно з вироком Аблязов оштрафований на 300 місячних розрахункових показників (близько 2100 доларів) і позбавлений права займатися професійною діяльністю в банківській сфері строком на три роки.

Сам Мухтар Аблязов знаходиться поза межами Казахстану, суд над ним проходив в заочному режимі. На лаві підсудних знаходилися три представника колишнього топ-менеджменту БТА Банку.

За даними Національного бюро з протидії корупції Казахстану, загальна сума завданих збитків екс-керівниками банку становить понад 7 млрд доларів.

Відносно Мухтара Аблязова порушено кримінальні справи в Росії, Казахстані та Україні. Він звинувачується в низці правопорушень, в тому числі в шахрайстві, підробці документів, зловживанні повноваженнями. Справу проти нього було порушено у 2009 році, після чого банкір втік з Казахстану. Він був оголошений в міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

У липні 2013 року Аблязов був заарештований на території Франції. Його екстрадиції одночасно домагалися Росія та Україна. В результаті пріоритет був відданий російському запиту, у вересні 2015 року після 2,5 років судових розглядів уряд Франції розпорядився екстрадувати підсудного в Росію. Після цього захист Аблязова, який наполягав на політичній вмотивованісті звинувачень на його адресу, вирішив направити клопотання до Державної ради Франції, який скасував екстрадицію колишнього банкіра.

Нагадаємо, БТА Банк (Казахстан) просить Державну виконавчу службу України примусово стягнути з Науково-виробничого центру Макс-Велл 400 мільйонів гривень.

Як повідомлялося, махінації з фармзаводом були частиною незаконних угод екс-власника БТА Аблязова. Сума незаконно виведених з банку коштів, легалізованих шляхом фінансування будівництва і реконструкції фармзаводу, оцінюється слідством у 2 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: