Євросоюз не зможе допомогти Україні з закачуванням газу в ПСГ

Понеділок, 6 липня 2009, 11:30

У Євросоюзу немає грошей, щоб допомогти Україні закупити російський газ для закачування в українські підземні сховища (ПСГ).

Про це заявив глава представництва Єврокомісії в Росії Марк Франко, повідомляє агентство "Интерфакс".

"В основному, це питання між країною-виробником і країною-транзитером. У ЄС немає грошей, щоб вкласти в це. Ми виступаємо свого роду посередниками, прагнучи залучити до цього МБРР, Світовий банк і подивитися, що вони можуть зробити", - сказав він.

За словами Франко, якщо міжнародні фінансові організації зможуть допомогти вирішити цю проблему, "це буде пов'язане з чіткими і довготривалі зобов'язаннями".

Реклама:

"Наскільки я знаю, з точки зору запасів, відчуття негайного кризи не виникає, але, можливо, пізніше", - додав він.

За словами глави представництва Єврокомісії, у цьому випадку газова криза виллється для Європи в кризу економічну.

"Євросоюз дуже серйозно до цього ставиться. У січні газова криза справила дуже велике враження. У середньостроковій перспективі в нас дуже серйозні плани в плані лібералізації і диверсифікації газових поставок", - відзначив він.

Мета цих дій, за словами Франко, тільки одна - "зробити ситуацію менш вразливою для зовнішніх ударів з точки зору постачання газу".

Він нагадав, що на останньому саміті ЄС у червні Єврокомісії було доручено якомога швидше підготувати план або пропозиції, спрямовані на зменшення вразливості Європи в цьому питанні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!