"Нафтогаз" і Євросоюз керуються різною логікою?

Субота, 4 липня 2009, 14:04

Різні позиції Європейського Союзу і НАК "Нафтогаз України" у визначенні суми кредиту для закачування газу в українські підземні сховища газу мають своє логічне обгрунтування.

Таку думку висловив уповноважений президента з питань міжнародної енергобезпеки Богдан Соколовський у коментарі для тижневика "Дзеркало тижня".

Він сказав, що не бачить нічого незвичайного в тому, що українська сторона називає суму потрібного кредиту для закачування газу в українські ПСГ у розмірі 4,2 млрд. доларів, а європейці оцінюють потребу НАКу в 1,7-2 млрд. доларів, і підкреслив, що "кожна цифра має своє обгрунтування". 

Зокрема, відзначив експерт, ЄС вважає, що "Нафтогазу" достатньо закупити ще 4-5 млрд. кубометрів російського газу, щоб українська газотранспортна система могла спокійно "перезимувати" і забезпечити стабільність постачань газпромівського газу до Європи.

Реклама:

При цьому європейці виходять з того, що 19,5 млрд. кубометрів газу вже закачано в українські ПСГ, пояснив він.

Водночас газ вибиратиметься з ПСГ в майбутній осінньо-зимовий сезон, тому і логіка НАК, яка вважає, що для нормальної роботи в холодний час буде потрібний запас в 27-28 млрд. кубометрів, має право на існування і цілком обгрунтована, відзначив експерт.

Тому "Нафтогаз" і підрахував, що українській газотранспортній системі потрібен запас, який обійдеться не менше ніж в 4,2 млрд. доларів, пояснив Соколовський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!