Думка експерта: Ефективність запровадження податку на нерухомість сумнівна

П'ятниця, 3 липня 2009, 13:57

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає за доцільне розглянути наступного тижня у Верховній раді законопроект про податок на нерухомість.

Про це вона заявила у четвер на засіданні Ради голів сільських і селищних рад при Кабінеті міністрів.

Уряд пропонує запровадити податок на квартири площею понад 150 квадратних метрів. Платниками податку планується визначити фізичних осіб, фізосіб-підприємців, а також юридичних осіб - власників будівель.

Об'єктами оподаткування мають бути будівлі, окрім тих, що перебувають у власності установ і організацій іноземних держав.

Реклама:

"Це податок, який існує у багатьох країнах. Зараз у бюджеті дефіцит коштів, однак в умовах кризи підвищувати інші податки доволі складно. Тому уряд вимушений іти іншим шляхом - впроваджувати податок на багатство", - сказав "Економічній правді" старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін.

На його думку, в Україні є значний прошарок заможних людей, які можуть сплачувати такий податок.

Норму законопроекту про оподаткування площ, більших за 150 квадратних метрів, він також вважає виправданою.

"Це непрямий спосіб визначити, хто у нашій країні бідний, а хто багатий. Очевидно, що більшість населення живе у квартирах меншого розміру, тож з них цей податок не стягуватиметься", - сказав Ґазізуллін.

Разом з тим, зважаючи на винахідливість українців у справі ухиляння від сплати податків, економіст сумнівається у високій ефективності майбутнього закону.

"Безумовно, є безліч способів уникнути оподаткування. Однак податкові служби для цього і створені, щоб відслідковувати такі речі і згодом їх унормовувати", - відзначив експерт.

Перспективи прийняття цього закону, переконаний він, великі: "Якщо не цього року, то наступного його буде введено".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: