Вкладники Укрпромбанку звинувачують Мінфін у затягуванні рекапіталізації

Четвер, 16 липня 2009, 18:48

Ініціативна група вкладників Укрпромбанку звинувачує Міністерство фінансів у затягуванні ухвалення рішення про рекапіталізацію банку.

Про це повідомив представник ініціативної групи вкладників банку Павло Горуля на прес-конференції в четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Укрпромбанк практично зробив всі кроки для виконання попередніх умов для рекапіталізації за рахунок коштів держбюджету: його статутний капітал зменшений на 99,95%, або на 1,559 млрд. грн., - до 0,836 млн. грн. у зв'язку із зниженням вартості чистих активів шляхом пропорційного зменшення номінальної вартості внесків всіх учасників.

З Національним банком (НБУ) согласована можливість перетворення банку в публічне суспільство після рекапіталізації і досягнута попередня домовленість із зовнішніми кредиторами щодо можливості реструктуризації близько 95% обсягу зовнішнього боргу, що в цілому складає близько 120 млн. дол.

Разом з тим, сказав він, якщо НБУ вважає відповідні листи від міжнародних фінансових інститутів достатнім аргументом досягнення банком домовленості про реструктуризацію зовнішнього боргу, Мінфін дотримується протилежної точки зору.

Крім того, Мінфін наполягає на тому, щоб перетворення банку в публічне акціонерне товариство відбувалося до початку його рекапіталізації, сказав Горуля.

"Таким чином, Міністерство фінансів ... провокує на серйозні ризики при переході в іншу форму власності (перетворення в публічне АТ): банк може бути практично розірваним кредиторами", - відзначив він.

"Ми як вкладники Укрпромбанку вимагаємо, щоб держава прийняла максимально зважене, максимально оперативне рішення про рекапіталізацію Укрпромбанку, що дозволить не допустити соціального вибуху після 21 числа (21 липня завершується мораторій на задоволення вимог кредиторів банку)", - сказав Горуля.

За його словами, НБУ подав у Кабінет міністрів клопотання про рекапіталізацію Укрпромбанку 16 квітня.

Укрпромбанк заснований 1989 року. Найбільшими учасниками банку на 1 квітня 2009 року були ТОВ "АВС" (34%), ТОВ "КБ" Нафтовий "(32%), ТОВ" Укрпромсервіс "(34%).

НБУ ввів тимчасову адміністрацію в Укрпромбанку з 21 січня 2009 року. Чистий збиток установи в січні-березні 2009 року склав 4,441 млрд. грн.

Згідно з даними Нацбанку, на 1 квітня 2009 року за розміром загальних активів Укрпромбанк займав 18 місце (9,83 млрд. грн.) Серед 182 діючих у країні банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!