На рейтингові агентства подали в суд

Середа, 15 липня 2009, 20:43

Найбільший державний пенсійний фонд США Calpers подав позов проти трьох провідних рейтингових агентств - Moody's, Standard & Poor's і Fitch.

Фонд, управляючий пенсійними накопиченнями більш ніж 1,6 млн. каліфорнійців на 173 млрд. дол., звинувачує агентства в привласненні "дико хибних і необгрунтовано високих" рейтингів структурних інструментів, що включали іпотечні облігації, пише видання "Дело".

Методологія оцінки цих інструментів і присвоєння їм рейтингів була "помилковою і застосовувалася неправильно", стверджується в позові.

2006 року Calpers інвестував 1,3 млрд. дол. в три спеціалізованих інвестфонда, що містять іпотечні облігації.

Всі вони мали найвищий кредитний рейтинг ААА. У результаті кризи фонди не змогли розплатитися з інвесторами за своїми зобов'язаннями.

Втрати Calpers, за його оцінкою, перевищують 1 млрд. дол. При цьому аналітики самого Calpers, стверджують в позові, що не могли отримати реальної інформації про те, наскільки великими були обсяги високоризикованих іпотечних облігацій в трьох інвестфондах, а також як конфлікт інтересів в агентствах міг вплинути на їх оцінку кредитоспроможності фондів.

Комісія з цінних паперів і бірж США зараз розробляє правила, які не дозволили б емітентам звертатися в різні агентства, щоб домовитися з ними про умови, які б допомогли отримати рейтинг вище.

У позові Calpers не вказано, який розмір компенсації він вимагає з агентств у разі визнання його претензій обгрунтованими.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: