Побратими миколаївського "Океана" уже банкрути

Неділя, 7 червня 2009, 13:39

Черговим постраждалим від економічної кризи став концерн Wadan, який у п'ятницю зареєстрував банкрутство своїх суднобудівних заводів у Німеччині.

Німецькі судноверфі у Вісмарі та Ростоку-Варнемюнде стали неплатоспроможними, попри багатомільйонні державні дотації.

Офіційну заяву про банкрутство було в п'ятницю подано до адміністративного суду в Шверіні, столиці землі Мекленбург-Передня Померанія, пише Deutsche Welle.

Кільком тисячам працівників верфей, які перебувають переважно в російській власності, тепер загрожує безробіття.

Реклама:

"Мене розчаровує і розлючує те, як власники кинули верфі напризволяще",- висловився про ситуацію Ервін Зеллерінґ, мекленбурзький прем'єр-міністр. І пообіцяв працівникам посильну допомогу держави.

220 мільйонів євро державних дотацій отримали в минулому від земельного уряду згадані верфі, чий профіль - виробництво великих вантажних кораблів.

Німецькі інформагентства підкреслюють, що ця криза відбувається через рік після приходу російського інвестора.

Критична ситуація викликана, за твердженням німецької сторони, недотриманням обіцянок з боку російських та корейських власників.

Зокрема, російська компанія FLC West, яка має 70 відсотків акцій суднобудівного концерну Wadan, не змогла представити банківські гарантії на суму 18 млн. євро для подальшої роботи своїх заводів.

Тим часом, корейська STX Europe не спромоглася підтвердити замовлення чотирьох контейнеровозів, два з яких вже збудовано.

У свою чергу, керівництво концерну Wadan заявило, що проблеми зумовлені відкликанням авансових платежів на вже замовлену продукцію обсягом 100 млн. євро.

Купуючи контрольний пакет акцій суднобудівного концерну в 2008 році, російський власник обіцяв Німеччині великі замовлення на будівництво арктичних суден і танкерів для зрідженого газу, необхідних, наприклад, "Газпромові". Однак, нових замовлень так і не з'явилося.

Земля ж Мекленбург-Передня Померанія, де розташовані заводи, є небагатою і має найвищий у Німеччині рівень безробіття.

Група Wadan оперує на території Німеччини і України. У її власності перебувають три суднобудівні верфі в Вісмарі, одна в Ростоку-Варнемюнде і найбільша українська верф "Океан" у Миколаєві.

Інформагентства повідомляють, що Wadan ініціювала процедуру банкрутства щодо п'яти своїх заводів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: