Думка експерта: Уряд приховує справжні макроекономічні показники

Вівторок, 30 червня 2009, 17:35

Дефіцит загального фонду державного бюджету за підсумками січня-травня перевищив 7 мільярдів гривень, при тому що граничний показник на рік становить 9,2 мільярда гривень, повідомила голова Державного казначейства Тетяна Слюз.

У Міністерстві фінансів запевняють, що настільки високий дефіцит загального фонду держбюджету - сезонне явище і не бачать в цьому нічого критичного.

"Динаміка доходів держбюджету протягом року має висхідний тренд, тобто витрати по місяцях знижуються, а доходи, навпаки, зростають. Відповідно, поступово буде скорочуватися і дефіцит, він буде балансувати біля позначки 9 мільярдів гривень", - заявив заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук.

Однак експерти вважають, що через практику стягнення податковою адміністрацією авансових платежів до бюджету немає жодних підстав для зростання доходів у другому півріччі.

Реклама:

"У травні до скарбниці надійшов податок на прибуток підприємств за перший квартал, і, наскільки мені відомо, через раніше здійснені авансові платежі вдалося зібрати набагато менше коштів у бюджет, ніж планували", - говорить економіст інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Бєлан.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин налаштований ще критичніше.

"Справа в тому, що Мінфін взагалі не бачить нічого критичного у нинішньому стані української економіки. Він не визнає ні падіння ВВП на 20-24%, ні суттєвого скорочення надходжень, а лише не відомо як корегує показники", - сказав він у коментарі "Економічній правді".

Експерт пропонує утриматися від оцінок економічної ситуації, що ґрунтуються на даних, отриманих з урядових джерел.

"Зараз про це нема сенсу говорити, адже уряд приховує справжні макроекономічні показники. Поки не буде відновлене нормальне інформування, як це було минулого року, щось конкретно про перспективи економіки сказати буде важко", - зауважив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!