"Нафтогаз" звернувся по кредит до російських банків?

Середа, 3 червня 2009, 19:44

"Нафтогаз" не має коштів для поточної оплати за поставки російського газу і змушена вести переговори з російськими державними банками Внєшекономбанком ("ВЕБ") и "ВТБ" про кредит на 1,5 млрд. доларів.

Про це заявив голова Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Дефіцит НАК за розрахунками за газ у травні становить 340-350 млн. доларів. Грошей цих сьогодні в Україні немає. Тому зараз зусилля спрямовані на отримання кредиту 1,5 млрд. доларів від двох російських держбанків - "ВТБ" і "ВЕБ", - сказав він.

За словами Бородіна, до цього варіанту уряд і "Нафтогаз" змушені були вдатися, зіткнувшись з негативною реакцією в Україні на запропоновану ними раніше схему отримання авансу від "Газпрому" за транзитні послуги та оплати їм російського газу.

Реклама:

"Цей кредит в інтересах російської сторони, тому що єдине, що може бути заставою за нього - це виручка НАК від транзиту мінімум до 2012 року, що автоматично поставить хрест на брюссельській декларації", - підкреслив він.

Експерт нагадав, що наріжним каменем домовленостей між Україною та ЄС у Брюсселі було виділення оператора транзиту з "Нафтогазу" та виділення йому кредиту на реконструкцію газотранспортної системи.

Глава ЦЕІ також відзначив, що навіть якщо НАК вдасться розрахуватися за отриманий в травні природний газ, ця проблема стане ще гострішою через місяць і рано чи пізно "Нафтогаз" не зможе виконати свої зобов'язання.

"Проблема в тому, що січневі газові угоди (з Росією) такі, що Україна не може їх виконати", - вважає він.

Як відомо, Бородін є колишнім прес-секретарем депутата від Партії регіонів Юрія Бойка.

Термін оплати за поставки російського газу в травні закінчується 7 червня. У разі прострочення "Газпром" буде продавати газ "Нафтогазу" тільки на умовах передоплати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!